cartwheel
Cartwheel (Kolski točak), sočivasta galaksija u sazvežđu Skulptora. Snimak je obojen lažnim bojama kako bi se istakli detalji. Credit: NASA/JPL-Caltech/P. N. Appleton (SSC/Caltech)

Velika galaksija na slici likom podseća na točak zaprežnih kola pa je tako i zovemo, Kolski točak. Sad je vidimo kakva je bila pre 500 miliona godina pošto je toliko svetlosnih godina daleko od nas. Ali 100 miliona godina ranije ona je bila posve drugačija i po formi se malo razlikovala od mnogih drugih. A onda se našla na putu druge, manje. U kosmičkom trenu koji se meri milionima zemaljskih godina manja galaksija se zarila u srce Kolskog točka i prošla kroz njega. Sile sudara su izazvale snažan udarni talas koji je prostrujao čitavom galaksijom. Uskomešao je prašinu, gasove i same zvezde koje su u kružnom talasu krenule daleko od središta galaksije. Taj talas je svetloplavi prsten na slici. On je postao snažan izvor UV zračenja, najsnažniji u čitavom tom delu univerzuma. Njegova plava boja govori astronomima da se tu stvaraju jata zvezda, pet do dvadeset puta masivnijih od našeg Sunca. Ružičaste oblasti duž prstena su izvori i X zraka, i tu su verovatno skupine binarnih sistema sa crnim rupama.

Žuto narandžast unutrašnji prsten i jezgro galaksije zabeleženi su u infra-crvenoj svetlosti. Crveni pramenovi koji se šire kroz unutrašnjost galaksije oblaci su organskih molekula osvetljeni obližnjim zvezdama.
Zeleni predeli su manje masivne, starije zvezde koje na slici vidimo u vidljivom delu spektra.

Ne zna se tačno koja galaksija je izvršila ovaj proboj. To može biti plavičasta grudva koju vidimo dole levo, ili još niže, zelena galaksija. A moguć je i treći kandidat koji se nalazi izvan fotografije, te ga ne vidimo.
Kolski točak ne vidimo ceo. Na razdaljini koji prevazilazi ivice ove fotografije nalazi se njen bledi disk.

 


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži