f_prsten_saturna_1
Prometheus je upravo prošao i svojom gravitacijom poremetio fine čestice materije Saturnovog F–prstena, stvarajući vrtloge na njegovoj unutrašnjoj ivici. Prometheus ima prečnik od 102 km i vidi se u daljini. Slika je načinjena 2. avgusta prošle godine sa oko 632.000 km od Prometheusa. U prvom planu se vide krajnje ivice A–prstena sa Keelerovom pukotinom širokom oko 42 km

Krajem 2006. godine, svemirska sonda "Cassini", čedo američke NASA, evropske ESA i talijanske ISA, uspela je da snimi detalje detalje Saturnovog sveta nezamislive do tada. U svom prolazu satelit Prometheus je izazvao gravitacione per¬turbacije materijala u F prstenu i stvorio efekte od kojih je astronomima krenula voda na usta. Učinilo im se kao da vide dugačke zastave ili trake i tako su te perturbacije i dobile ime - "streameri".

f_prsten_saturna_2
Uveličana slika načinjena uskougaonom kamerom koja može da snimi predmet od 2,4 cm udaljen oko 4 km.

Mada se ne znaju tačni mehanizmi nastanka, naučnici ver¬uju da u "kreaciji" kao što je ova koja se vidi na slici učestvuje nekoliko malih satelita različite veličine.

"Cassini" je gornju sliku napravio u vidljivom delu spe¬ktra svojom moćnom uskougaonom kamerom 25. sptembra 2006. godine, kada se nalazio na oko 255.000 km od Saturna. Razmera na originalu je iznosila 1 km po pikselu. Kasnije je slika dvostruko uveličana i promenjena joj je boja.

Za više informacija o misiji "Cassini-Huygens" treba po¬setiti sajt http://saturn.jpl.nasa.gov . "Cassini imaging team" homepage je na http://ciclops.org.

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari   

Johnny
0 #1 Johnny 14-05-2009 23:54
Strava!

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži