TV Astronomija

Snimci, razni o astronomiji i sl.

Webb pravi najdublji prodor u svemir

pre

Prve zvanične fotografije teleskopa Veb biće, kako je najavljeno, objavljene 12. jula ove godine, dakle dva dana po okončanju našeg kampa. Čitava naučna javnost, ali i šira publika sa velikim iščekivanjem čeka taj datum. Prve zvanične fotografije teleskopa Veb biće, kako je najavljeno, objavljene 12. jula ove godine, dakle dva dana po okončanju našeg kampa. Čitava naučna javnost, ali i šira publika sa velikim iščekivanjem čeka taj datum. 

   

Koliko planeta može da stene u svaku od planeta Sunčevog sistema

ZapreminaPl 1

How many Planets can Fit inside each Sol System Planets

Hmm, postoje velike i male planete. Šta mislite koliko Plutona može da stane u Zemlju, ili koliko Zemlji može da stane u Sunce? Ili koliko planeta treba da bi se napunila zapremina Jupitera, Saturna, Venere…?

 

Brzina svetla oko planete

BrzinaSvetlaokoPlanete 1

Speed of Light Around Planet's Surface | Comparison Orbits/sec

Za naše svakodnevne, zemaljske pojmove svetlost je neverovatno brza, toliko da nam se čini da se ona kroz prostor prostire trenutno. Ali ako posmatrate iz daljine, malo veće daljine, svetlost je spora. Koliko treba svetlosnom zraku da obiđe neku planetu? O tome govori ovaj kratak film.

 

Patuljaste planete

PlanetePatuljci 3

Dwarf planets in the Kuiper Belt

U Sunčevom sistemu, pored osam klasičnih planeta, postoji i populacija patuljastih planeta, koje se najvećim delom nalaze u Kajperovom pojasu, a čiji broj varira od 5 do čak 120 objekata, u zavisnosti od različitih kriterijuma klasifikacije. U ovom videu otkrićemo šta znamo o patuljastim planetama u Kajperovom pojasu i videćemo sve zanimljivosti i misterije koje poseduju ovi neobični objekti.