VRT FIZIKE: Tajna njutnove revolucije

„Da Njutn nije živeo nije jasno koliko bi bilo potrebno vremena da se formulišu zakonitosti koje nazivamo Njutnovim zakonima, ali njegovi savremenici su već bili blizu“, kaže dr Marko Vojinović iz Instituta za fiziku u dvadesetšestoj epizodi naučnopopularnog video-serijala „Vrt fizike“ u kom objašnjava u čemu se ogleda Njutnova revolucija u nauci i kako bi svet izgledao bez njegovih zapažanja.

„U Njutnovo vreme fizika nije bila formulisana kao nauka u današnjem smislu već su se ljudi bavili nečim što se nazivalo filozofijom prirode“, opisuje drugu polovinu 17. veka dr Vojinović i objašnjava da je nama od Njutna ostala pre svega ideja ujedinjavanja različitih prirodnih pojava u jedinstven opis.

Njutn 1

Njutn 2

Njutn 3

 

 

Serijal „Vrt fizike“ pokrenuo je Institut za fiziku u Beogradu inspirisan konceptom popularnih IPB tribina, koje su sve do epidemije okupljale mnogobrojnu publiku u Velikoj sali SKC. Realizovana u saradnji sa portalom „Nauka kroz priče“, svaka od epizoda „Vrta nauke“ posvećena je jednoj od ključnih tema moderne nauke . No, umesto pred publikom, sa fizičarima i drugim istraživačima sada razgovaramo u bašti Instituta, na obali Dunava u Zemunu.

 

 
 

Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...