kamera
Od pre neki dan u svim naprednim zemljama prodaju se karte za novi film iz serije Star Wars ili Zvezdanih ratova kako se kod nas kaže. Ja sam kartu nabavio!

sw6

Ukratko o Ratovima za one koji još nisu krenuli u školu (ostali to već znaju): Zvezdani ratovi su bajka modernog doba, bajka  za sve generacije: za decu i odrasle koji su odrasli s njom. Ona je počela da se pravi 1977. godine, kada je snimljen prvi iz serije filmova. Taj prvi bio je četvrti po redu (tek kasnije će biti snimljene prethodne epizode) i zvao se Zvezdani ratovi – epizoda IV: Nova nada. Kažu da je Džordž Lukas, autor filma, bio uveren da će film pretrpeti težak neuspeh te nije ni prisustvovao premijeri nego je sa svojim prijateljem Stivenom Spilbergom otišao na Havaje da se odmori od sveg rada (tada su, inače, njih dvojica došli na ideju za film Indijana Džons i otimači izgubljenog blaga). Međutim, film je prošao sjajno, iznad svakog očekivanja. Koštao je 11 miliona dolara, a zaradio je širom sveta 779.900 miliona. Na IMDB ima ocenu od 8,7 (od 10) čime je smešten u rang najboljih filmova.

Nakon toga je krenulo: Zvezdani ratovi su postali fenomen pop kulture, o njima je  napisano bezbroj knjiga, snimljene su televizijske serije, radio adaptacije, crtane serije, napravljene su kompjuterske igre i, naravno, snimljene su dve trilogije. Procenjuje se da je sveukupan prihod Zvezdanih ratova veći od 20 milijardi dolara, čime je taj serijal postao najuspešniji još od braće Limijer.

Kao i u mnogim bajkama radnja Zvezdanih ratova se dešava nekada davno iza sedam gora i sedam mora, (A long time ago, in a galaxy far, far away..). Ne zna se tačno ni gde, ni kada, a nije ni važno, uglavnom svi akteri su iz iste galaksije (koja god da je) sem jedne rase (Yuuzhan Vong) koja se pojavljuje u priči New Jedi Order).

Filmski kritičari u Ratovima vide elemente grčke tragedije i rimske mitologije, zatim izvesne sličnosti sa Kung Fu filmovima i  borbama japanskih samuraja. U Ratovima ima i elemenata taoizma i budizma. Neki govore o sličnosti Palpatina sa Hitlerom.

Star Wars: The Force Awakens

Ovaj poslednji film koji najavljujemo je sedmi nastavak priče i zove se Star Wars: The Force Awakens. Snimanje počelo u aprilu 2014. a snimalo se uglavnom u Abi Dabiju i na Islandu. Film traje 136 minuta, koštao je 200 miliona dolara, a zaradiće… puno više, sigurno! Karte se po svetu prodaju vrtoglavom brzinom. U UK je prvog dana prodato 45 000. Požurite.

Premijera u SAD je 14. decembra, a sa projekcijom se kreće 18. decembra (kod nas i u mnogim drugim zemljama 17. decembra). Trejleri na Youtube su do sada pogledani u proseku preko 50 miliona puta svaki.

Seriju Zvezdani ratovi čine sledeći filmovi:
1. Zvezdani ratovi — epizoda I: Fantomska pretnja (19. maj 1999.)
2. Zvezdani ratovi — epizoda II: Napad klonova (16. maj 2002.)
3. Zvezdani ratovi — epizoda III: Osveta Sita (19. maj 2005.)
4. Zvezdani ratovi — epizoda IV: Nova nada (25. maj 1977.) (originalni naslov samo Zvezdani ratovi)
5. Zvezdani ratovi — epizoda V: Imperija uzvraća udarac (21. maj 1980.)
6. Zvezdani ratovi — epizoda VI: Povratak Džedaja (25. maj 1983.)
7. Zvezdani ratovi — epizoda VII (18. decembar 2015.)

Sad pogledajte scene i trejlere za film Star Wars: The Force Awakens

sw1

sw2

sw3

sw4

sw5

 

 

 

 

 
 
TV ASTRONOMIJA

PET NAJUTICAJNIJIH S-F FILMOVA SVIH VREMENA

Ratovi zvezda, turisti i pesak na svestrane


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 2 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 2 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 2 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 13 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 18 sati ranije

Foto...