Europsko-ruski lander razbio se o Marsovo tlo

EDM mjesto slijetanja PRIJE

Mesto sletanja pre udara sonde. Stavite kursor na sliku da bi ste videli isti predeo nakon udara

Svaka nada da je europsko-ruski lander Schiaparelli ipak preživio slijetanje na Mars nestala je rano jutros. Na snimkama planiranog mjesta slijetanja landera koje je napravio američki orbiter MRO jasno se vidi odbačeni padobran i gornja oplata landera, a nešto podalje i veliki krater (15 x 40 m) nastao udarom i eksplozijom landera Schiaparelli o Marsovo tlo.

U narednim danima kamera američki MRO napraviti će snimke i sa kamerom visoke rezolucije, tada ćemo pobliže vidjeti prizor koji još uvijek predstavlja „noćnu moru“ za projektante u smislu „što je pošlo po zlu tijekom zadnje minute slijetanja“.

Inženjerima će biti potrebno još nekoliko dana obrade telemetrijskih podataka koje je Schiaparelli slao sve do udara u tlo kako bi zaključili što se zapravo dogodilo, odnosno gdje je nastao uzrok problema. To su vrlo važne informacije obzirom se dio primjenjenih tehnologija planira iskoristiti i 2020. kada na Mars slijeće veliki europsko-ruski lander i rover.

Glavni dio misije ExoMars 2016, velika letjelica koja će godinama istraživati Mars iz orbite (TGO), nalazi se u odličnom stanju i na planiranim parametrima putanje. Realno gledano ovu europsko-rusku misiju možemo smatrati preko 90% uspješnom, usprkos neuspjehu mekog amarsiranja Schiaparellija.

EDM mjesto udara u tlo kompzicija

 


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži