IMG 20240412 125938

U Istri otpočinje Tjedan kozmonautike

U čast prvog čovjeka u svemiru, ruskog (ex SSSR) kozmonauta Jurija Gagarina koji je na današnji dan 12.04.1961. u svemirskom bordu Vostok-1 (pravi naziv; Vostok 3KA) proveo 108 minuta u svemiru, diljem svijeta obilježava se Međunarodni dan ljudskog leta u svemir.

Ova je odluka donesena na 65. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda 07.04.2011. nekoliko dana prije obilježavanja pola stoljeća od Prvog u svemiru. Gagarin je na odiseju poletio raketom Vostok-K, sa Kozmodroma Baikonur, Kazahstan SSSR, danas neovisne države.

IMG 20240412 130130

Jurij Gagarin, ruski, tada Sovjetski, kozmonaut obletio je 12.04.1961. cijeli naš planet za svega nešto više od stotinjak minuta te uspješno prizemljio. Bila je to misija u nepoznato. Sovjetska, danas ruska, kozmonautika ovim je uspjehom Čovječanstvo gurnula ka svemirskim izazovima. Nakon Gagarina uslijedili su i drugi kozmonauti, astronauti, taikonauti. Svemirski letači su danas naša svakodnevnica.Čovjek se polako sprema na misije dalje od Zemlje. Mjesec, a onda i Mars pa prema drugim zvijezdama i svjetovima. Naši roboti već su izašli iz Sunčeva sustava. Ono što će Čovjeku zauvijek ostati kao prevažan datum u povijesti biti će upravo Dan kada je u svemir poletio Jurij Gagarin.

Tjedan kozmonautike 2024. obiluje događanjima i aktivnostima. Danas su u Puli, kod biste kozmonauta Gagarina, ruska i hrvatska delegacija položile cvijeće. U industrijsko-obrtničkoj školi Pula održano je i prigodno predavanje od strane Tatjane Sokolove, Rite Višnjić i Marina Tumpića. 

Moto ovogodišnjeg Tjedna kozmonautike u Istri je; Svemir, suradnja u miru pod zvijezdama.

IMG 20240412 125051

 

 


Komentari

 • Dragan Tanaskoski said More
  Siniša, ovaj sajt nije moj, ja sam samo... 1 dan ranije
 • Aleksandar Zorkić said More
  Dobijate besplatno već četvrt veka... 1 dan ranije
 • Sveta said More
  Pa i nije dat odgovor na pitanje. Tačno... 2 dana ranije
 • Siniša said More
  Dragane, bilo bi lepo, da uvedete i... 3 dana ranije
 • Baki said More
  Istovremeno i fascinantno i jezivo.... 6 dana ranije

Foto...