Na ovo jednostavno pitanje nije uvek lako tačno odgovoriti, pa pogledajmo začas objašnjenje kakvo je dejstvo vode na vatru.

pozar

Kao prvo, u dodiru sa zapaljenim predmetom voda se pretvara u paru, oduzimajući time mnogo toplote od gorućeg tela; da bi pretvorili ključalu vodu u paru potrebno je više od pet puta veća toplota od one potrebne za zagrevanje iste količine hladne vode do temperature od 100 stepeni.

Kao drugo, para, nastala na taj način, zauzina zapreminu koja je stotinama puta veća od vode od koje je nastala; obavijajući goruće telo, para istiskuje vazduh, a bez njega gorenje je – nemoguće.

Da bi se povećala moć gašenja vode, ponekad se u nju pomeša ... barut! Ovo može da izgleda čudno, ali je sasvim razumno: barut gori brzo, oslobađajući veliku količinu nezapaljivih gasova, koji, okružujući zapaljeni predmet, sprečavaju dalje gorenje. Čudo, zar ne?

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži