Ekipa inženjera sa Moskovskog sveučilišta za mehaniku i inženjering (MAMI) planira da u svemir pošalje zaista neuobičajni satelit. Riječ je o pikosatelitu koji bi u svemiru razvio veliku reflektirajuću površinu od preko 16m2 a cilj je stvoriti najsjajniji objekt na noćnom nebu.

mayak rusko nocno sunce

Sunčeva svjetlost reflektirala bi se od ovog „ogledala“ prema Zemlji a na mjestima sa kojih bi letjelica bila vidljiva stanovništvu bi se činilo kako se na nebu nalazi sjajna, nova zvijezda. „Crowdfunding“ kampanja već je prikupila određena sredstva za realizaciju ovog projekta. Bude li Rusima sve išlo po planu letjelica naziva „Mayak“ mogla bi već ovog ljeta raketom Soyuz-2 dospjeti u Zemljinu orbitu. Alexander Shaenko, voditelj tima koji radi na letjelici izjavio je kako se osim ogledala ne planiraju nikakovi drugi znanstveni eksperimenti osim što navodi kako bi njihov projekt mogao poslužiti kao smjernica u razvoju sličnih konstrukcija a u cilju deorbitiranja starih i isluženih satelita. Letjelicu planiraju postaviti na visinu 600 km iznad Zemlje a vrijeme trajanja misije iznosilo bi od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci, ovisno o svemirskom vremenu. Projekt pomalo ima prizvuk nekadašnjih planova Rusije da u svemir lansira ogromna svemirska ogledala koja bi za vrijeme noći osvjetljavala tlo čime bi se štedila energija i produžio (pre)kratki dan na sjevernim područjima države.

Iako projekt izgleda simpatičan i zanimljiv, postoji i druga strana medalje zbog koje se mnogi nadaju kako se on ipak neće ostvariti. Sjajna umjetna zvijezda osim što bi bila „fora za vidjeti“ umnogome bi naštetila upravo znanstvenoj ali i amaterskoj zajednici astronoma. Negativne implikacije na (ne)mogućnost istraživanja svemira zbog globalnog prisustva ovakvog svjetlosnog smetala zaista bi bile izražene.

Samofinancirajuća kampanja putem predstavljanja projekta na internetu u ovom bi slučaju pokazala kako „nije zlato sve što sija“ ma kako se to nedovoljno upućenoj javnosti činilo. Astronomi, ali i ne samo oni, u ovom će slučaju držati „palac dolje“ za ovaj projekt.


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 1 dan ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 2 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 4 dana ranije

Foto...