Kliknite na ilustraciju  
Shematski prikaz najvećeg svjetskog radioteleskopa eVLBI

Povodom svečanosti proglašenja Međunarodne godine astronomije 2009., astronomi diljem svijeta ujedinili su svoje radioteleskope u namjeri da stvore gigantski radioteleskop sa stotinu puta boljom razlučivosti nego ikoji pojednični radioteleskopski sustav dosad. U tom je naumu 17 velikih radioteleskopa smještenih u Europi, Aziji, Australiji, Južnoj i Sjevernoj Americi putem interneta i računala virtualno ujedinjeno u jednistven radioteleskop koji radi na principu interferometrije

Trideset tri sata ovi su radioteleskopi opažali isto područje neba, a super računalo u Nizozemskoj obrađivalo je podatke, generirajući novu sliku svakih pet minuta. Pomoću ovakvog sustava u budućnosti će se opažati i druga područja u svemiru kako bi dobili odgovore na mnogobrojna pitanja koji nedostaju u teorijsko-računalnim modelima stvaranja i razvoja svemira.

Prije samo petnajstak godina ovako nešto astronomi nisu mogli niti zamisliti, razvoj računala i komunikacija omogućio je virtualno povezivanje velikog broja računala, antena, prijemnika..u jednistven (stvarni) radioteleskop nazvan e-VLBI.


Dodaj komentar


ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka