Taman kad sam pohvalio CCD kameru QHY 9 kako super radi desio se peh!

OpservatoijraKosmosMladenovo
Poseta učenika osnovne škole iz Novog Sada opservatoriji u Mladenovu

Pre nekoliko dana sam išao na opservatoriju u Mladenovu da snimam i ništa nije nagoveštavalo da će CCD prestati da radi. Imao sam vremena da podesim neke stvari koje su mi smetale, malo očistim opremu i opservatoriju. U tom spremanju pomerim jedan kabl on ispadne, i ja ga vratim ponovo.

Kad je pao mrak krenem da snimam, ali CCD neće da hladi i ne pravi snimke. Vidim da je problem u kablovima. Čupam, ponovo povezujem - i opet ništa. Zovem Sekulu, on se konektuje preko nekog novog programa za povezivanje.  Sve vreme smo i na Viberu. On uoči da kamera ne isporučuje snimke iako je konektovana, tj. da na slikama nema nikakvog signala. Naravno neće ni da hladi čip.

Završim ja tu noć bez ijednog snimka, spakujem kameru i pravac kući. Da je bar Janko tu** on bi rešio problem. 

Shvatih da sam prepušten sam sebi, i da ću morati da otvaram kameru. Na njoj se još uvek nalaze otisci prstiju Ljubinka i Jureta*** onako kako su je poslednji put držali dok su je montirali na teleskop. Ništa nije pomerano. Sve je radilo besprekorno. Uvek sam se pitao zašto Sekula i Oliver* testiraju i otvaraju kamere, pogotovo onu SBIG-ovu, ali sad sam ih razumeo kada se ovo meni desilo. Mislio sam da su oni bili ona deca koja su rasklapala sve živo da vide kako radi. Ali eto dođe red i na mene da rasklopim ovu CCD QHY 9. 

Odvojim je od filtera, vidi se čip. Odvrnem šarafe i odvojim gornji poklopac. Ne proveravam stanje jer ne znam ni šta bih gledao, ali vidim pristup elektronici, čipu što je dobro ukoliko budem hteo da čistim čip ili dodajem silikon za vlagu, kako savetuju neki na forumu. Janko bi znao šta je to silikon, ali trenutno nije tu. Ko zna kad će završiti video “kako napraviti CCD kameru uz pomoć starih žica za gitaru i anlasera od stojadina”.

sl2 sl1

 

Vratim sve nazad, konektujem se i - isti problem i u kućnim uslovima. Lampica pokazuje da jedan deo uređaja nije u funkciji, i to baš onaj zadužen za hlađenje kamere. Vratim se na početak problema i kablove - i uočim šta se desilo. U devetopinskom konektoru nedostaje jedan pin!

I eto, od sutra u potragu. Jer dolazi Prvi maj, a to je prilika da ponovo provedem neko vreme u opservatoriji.


* Sa Astronomske satnice Vidojevica

** Janko Mravik, živi u Nemačkoj, a kad Miloš kaže „da je bar Janko tu“ misli na Fejsbuk

*** Ljubinko Jovanović i Jure Stare obojica iz Slovenije. Oni su montirali tu kameru.


Ovde potražite neke astrofotografije Miloša Gagića:

M51 - Miloš Gagić, projekat VoBaNISTA

Author: Miloš Gagić

Komentari

 • ato said More
  Mali ispravak: A 10% od brzine... 14 sati ranije
 • Siniša said More
  A mene zanima, kako s postojećom... 15 sati ranije
 • Duca said More
  Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 1 dan ranije
 • Baki said More
  Mnogo toga kompleksnog je moguće... 3 dana ranije
 • Boris Saksida said More
  E,dobri ste mi vi,baš lepo!lp sax 5 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka