hess_II_webHESS II, moderni teleskop namijenjen za opažanje i istraživanje visokoenergetskih istraživanja crnih rupa, supernova, pulsara započeo je s radom u Namibijskoj pustinji.

HESS II je najveći teleskop na svijetu Cherenkova tipa koji će svojim 30-metarskim zrcalom skenirati južno nebo u potrazi za gama bljeskovima koji se događaju pri interakciji signala odaslanih s “egzotičnih svemirskih objekata” i Zemljine atmosfere..

Šest stotina tona masivan teleskop za ovu je svrhu opremljen specijalnom, visokoosjetljivom kamerom kako bi mogao detektirati i zabilježiti bljeskove. Osjetljivost i rezolucija signala nekoliko je puta veća od dosadašnjih teleskopa u upotrebi koji se bave ovom problematikom. U svom radu HESS II surađivati će s prethodnikom HESS ("High Energy Stereoscopic System") kojeg čine četiri 13-metarska teleskopa postavljena na istoj lokaciji. Namibijska pustinja zbog svoje izoliranosti i povoljnih uvjeta za svemirska istraživanja počesto biva izabrana kao udomitelj astronomske opreme.

 


Komentari

 • Baki said More
  Prvorodne crne rupe, koje su se pojavili... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Prava tema. Program ASPTRE trebalo bi da... 3 dana ranije
 • Aleksandar Zorkić said More
  Liv wrote:
  Postoji li slican kamp jos negde na...
  3 dana ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  @Sveta 4
  "Pa i nije dat odgovor na... 4 dana ranije
 • Liv said More
  Postoji li slican kamp jos negde na... 4 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka