alma

Prve antene sustava ALMA u pogonu.

Najveći zemaljski astronomski projekt - ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array), započeo je svoj hod ka osluškivanju zvijezda.

Tim znanstvenika koji rade na projektu ALMA uspješno je umrežio prve dvije dvanaest metarske antene za osluškivanje svemira.

Dosad neviđena preciznost pozicioniranja antena iznosi milijunti dio milinuntinke sekunde, a za prvi cilj izabran je planet Mars.
Nakon eksperimenta znanstvenicu su zadovoljni postignutom preciznošću a sada im slijedi postavljanje i umrežavanje velikog broja antena, sve do kompletiranja cijelog sustava.

ALMA se nalazi u regiji Atacama, u Čileanskim Andama na nadmorskoj visini od 2900m, a pojedini dijelovi opreme biti će smješteni čak na 5000m. Kada bude završena na poligonu će se nalaziti 66 radio antena promjera od 12 i od 7 metara. Sve će one moći u istom trenutku opažati izabrani objekat, a prema potrebi dio antena moći će se koristiti i samostalno pri istovremenom opažanju većeg broja radio izvora u svemiru.

ALMA će većinu vremena raditi kao interferometrijski radio-teleskop na istraživanju milimetarskog i submilimetarskog područja radio valova. Time će radioastronomija dobiti dosad nemoguću preciznost i kvalitetu rezolucije na snimkama. U suradnji s optičkim teleskopima sve će to zajedno pomoći u astronomskim i astrofizičkim istraživanjima i objašnjenjima tajni svemira.

Očekuje se da će ALMA biti završena za nekoliko godina, no kako se radovi na opremi budu privodili kraju to će astronomima pritjecati sve više podataka. Mnogobrojne tajne koje će ALMA pomoći odgonetnuti tek su dijelić novih pitanja na koja ćemo naići. Radioastronomija je sada na pragu novog doba u istraživanjima. Slike dobijene s ovim sustavom biti će čak i bolje rezolucije nego s današnjim klasičnim teleskopima!Komentari

 • Baki said More
  Prvorodne crne rupe, koje su se pojavili... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Prava tema. Program ASPTRE trebalo bi da... 3 dana ranije
 • Aleksandar Zorkić said More
  Liv wrote:
  Postoji li slican kamp jos negde na...
  3 dana ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  @Sveta 4
  "Pa i nije dat odgovor na... 4 dana ranije
 • Liv said More
  Postoji li slican kamp jos negde na... 4 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka