Kliknite na ilustracije
bbso_2_200
Shematski prikaz novog teleskopa BBSO
bbso_200
Fotografija Sunca jasno pokazuje velike mogućnosti novog teleskopa
opservatorija200
Zvjezdarnica BBSO u kojoj je smješten najveći svjetski teleskop za istraživanje Sunca
bbso_AUV200
Sustav ORTO Zvjezdarnice Vidulini početkom svibnja ove godine za vrijeme ispitivanja pojedinih opto-elektroničkih komponenti

Najveći teleskop na svijetu za opažanje Sunca uspješno je demonstrirao svoje sposobnosti nakon probnog puštanja u rad. Teleskop je smješten na zvjezdarnici Big Bear Solar Observatory (BBSO) nedaleko Big Bear jezera visoko u planinama masiva San Bernardino u Kaliforniji. Znanstveno istraživački rad upravljan je s New Jersey Institute of Technology (NJIT). Promjerom objektiva ekvivalenta 1.6 m te smještajem teleskopa na području s iznimno stabilnim atmosferskim prilikama astronomi će dobiti priliku vršiti istraživanja Sunca s dosad nedostižnom preciznošću mjerenja.

Primarna djelatnost novog teleskopa je u području H-alpha zračenja, precizno mjerenje i detektiranje pojava i događanja na Suncu te u konačnici bolje razumijevanje procesa koji vladaju na našoj zvijezdi i njihov utjecaj na svemirsko vrijeme - naš planet.

Prve slike Sunca novim teleskopom pokazuju kako je projekt u cijelosti uspio, no to je tek početak. Naime, da bi teleskop postao potpuno operativan biti će nužno tijekom naredne dvije godine na njega postaviti još poneke komponente opreme s usavršenijim karakteristikama.

Sunce se sada nalazi u produženom minimumu aktivnosti te je novi teleskop taman na vrijeme postao operativan kako bi uhvatio početak novog, 24. po redu Sunčeva 11 godišnjeg ciklusa. Na snimkama se uočavaju detalji na Suncu od svega nekoliko desetaka kilometara u promjeru, što je s obzirom na Sunčev promjer od 1.300.000 km izniman rezultat. Specijalni postupci razvijeni pri konstrukciji zrcala teleskopa, uključujući i holografski model koristiti će se i pri gradnji drugih teleskopa za opažanje svemira. Specijalni klima uređaji održavaju istu temperaturu unutar kupole i izvan nje uz specijalno projektirana zračna strujanja kako ne bi bilo turbulencija koje mogu značajno degradirati performanse astronomskih instrumenata. Tijekom noći teleskop se polako hladi kako bi ujutro spreman dočekao novu opažačku seansu. Set računala povezanih s 36 držača brine se o finim pomicanjima zrcala teleskopa kako bi se zadržala njegova idealna zakrivljenost i ravan na preciznosti od 5 milijuntinki milimetra!

U izgradnji ovog teleskopa sudjelovale su privatne ali i državne institucije. NASA je također sudjelovala u ovom projektu a rezultati dobijeni na BBSO zvjezdarnici koristiti će se zajedno s onima dobijenim na SOHO svemirskom teleskopu za opažanje Sunca.

ORTO - Istarski teleskopi za opažanje Sunca:

Zanimljivo je spomenuti kao se u Istri pri Zvjezdarnici Vidulini privode kraju radovi na postavljanju testne inačice permanentnog Solarnog opservatorija pod nazivom ORTO. U konačnici će biti riječ o čak šest teleskopa za opažanje Sunca na različitim valnim duljinama elektromagnetskog spektra, a jedan od njih je i radioteleskop. Robotizirani teleskopi svakodnevno će bilježiti događanja na Suncu a putem intereneta, u realnom vremenu, isti će biti dostupni javnosti. Biti će to jedinstven istraživački sustav namijenjen praćenju događanja na našoj zvijezdi u Hrvatskoj ali i šire!Komentari

 • Baki said More
  Prvorodne crne rupe, koje su se pojavili... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Prava tema. Program ASPTRE trebalo bi da... 3 dana ranije
 • Aleksandar Zorkić said More
  Liv wrote:
  Postoji li slican kamp jos negde na...
  3 dana ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  @Sveta 4
  "Pa i nije dat odgovor na... 4 dana ranije
 • Liv said More
  Postoji li slican kamp jos negde na... 4 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka