Vrhovni sud države Havaja stavio van snage dozvolu za daljnju gradnju Trideset-metarskog teleskopa

TMT 2Maketa TMT

U skladu sa odlukom suda, Odbor za zemljište i prirodne resurse, BLNR (1) nije imao pravo da odobri dozvolu za gradnju teleskopa nove generacije, investicije vredne 1,4 milijarde dolara a da pri tome nije sačekao okončanje procesa peticije koja se usprotivila ovoj gradnji.

Prosto rečeno, Odbor je trčao ispred rude kada je odobrio gradnju pre konačne odluke o peticiji protesta. U skladu sa navedenim, dozvola se stavlja van snage a po mišljenju suda kojim predsedava Mark Rektenvald.

Viši sud je ranije, 17. novembra ove godine, privremeno zabranio rad na gradilištu korporacije TMT-a (2) sve do 2. decembra. Sud je reagovao u cilju stišavanja strasti protestanata koji su sami planirali da sprovedu blokadu gradnje.

Sud je svojom odlukom donešenom u sredu praktično vratio na ponovno razmatranje odluku o izdavanju dozvole za gradnju a čije bi eventualni ponovno pokretanje potrajalo mesecima pa i godinama. Zvaničnici TMT-a ne odustaju od započetog projekta.

Kealoha Piskota, predsednica udruženja Mauna Kea Anaina Hou, jedne od učesnica u protestu zabrane projekta izgradnje teleskopa je upravo obaveštena o odluci suda i izjavila je da je zadovoljna što je i sama uzela učešće u protestu koji je doveo do odluke suda. Dalje u navodu, rekla je da je to dobra vest i da je dobro što je sud konačno usvojio protest u vezi izdavanja dozvole TMT-u od strane  BLNR-a i da će se ceo postupak morati ponoviti kao i to da će nastaviti da prati daljnji razvoj događaja a u vezi ove gradnje. Ona je dodala da je sličan razvoj događaja sledio i 2003-će godine kada je odlukom suda obustavljena gradnja šest novih teleskopa na vrhu Mauna Kee započeto od strane NASA i Kek opservatorije ali da ne može sa sigurnošću da tvrdi da će se isto dogoditi i u slučaju gradnje trideset-metarskog teleskopa. Po njenom mišljenju, problem leži u radu BLNR-a koji svaki put iznova čini iste greške i dovodi do ovakvih reakcija i da je njena jedina nada da će oni konačno presatati sa takvom praksom.

TMTmesto

Predloženo mesto za izgradnju TNT

Lanakila Mangauil, jedan od vođa protesta protiv TMT-a naziva ovu odluku izvanredno dobrom. On čestita Mauna Kea hui na istrajnosti u ovom slučaju. Navodi da je to i razlog njihovog istupa i da je tačno da nije poštovana zakonska procedura tokom procesa izdavanja dozvole i da je sud ispravno reagovao kako bi se ovaj proces odvijao u skladu sa zakonom. Dalje u navodu, ukazuje da ne poštovanje zakona dovodi do reakcija naroda Havaja koji se stara za Mauna Keu i da je to njihova dužnost da to i čine. Ukoliko to ne bi činili, bukvalno bi im planina sa svim njenim zemljištem bila oteta a ekosistemi uništeni ukolio se ne bi poštovali propisi. On je dodao i to da se ovom odlukom javnost konačno može uveriti da se stvari menjaju a u vezi observatorije na Mauna Kei i da korporacija TMT nema pravo da prisvaja planinu i da treba da ukloni svoje građevinske mašine.

Predstavnici Univerziteta Havaji i TMT-a se nisu zvanično oglasili povodom najnovije odluke suda u sredu i da će to učiniti naknadno po rečima Dana Meisenhazla, zaduženog za odnose sa javnošću Univeziteta u svom e-mail obraćanju.

BLNR se takođe nije zvanično oglasio i obratio se Javnom pravobranilaštvu koje će dalje biti savetodavno telo u ovom slučaju. Što se samog Odbora tiče, ova odluka suda će uticati na formiranje novog Odbor za zemljište i prirodne resurse čiji će budući rad uključiti i narodnu volju pri planiranju budućnosti Mauna Kee.

Grupa univerziteta iz Kalifornije i Kanade je planirala gradnju observatorije zajedno sa partnerima iz Kine, Indije i Japana. Univerzitet Havaja je ustupilo zemljište na Mauna Kei korporaciji TMT za projekat. Planirana gradnja je na lokaciji koja se smatra za svetim mestom lokalnih domorodačkih zajednica na Havajima. Naučnici kažu da je ovo idealno mesto za gradnju teleskopa koji će omogućiti uvid u rani univerzum. Grupa je obustavila projekat nakon što je protest protiv gradnje blokirao pristupni put observatoriji. Rektenvald je izjavio da se pre izdavanja dozvole moraju uvažiti i odluke učesnika protesta i da je to i njihovo pravo koje se ne sme kršiti i što je dovelo do neregularnosti u projektu.

BLNR je odobrio zahtev Uniherziteta Havaji iz Hila za korišćenje zemljišta po CDUP-u (3) na javoj raspravi održanoj 25. februara 2011. godine a nakon iznesenog javnog mišljenja 2. decembra 2010. godine u mestu Hilo i Kauila-Kona. Odobrenje Odbora je doneto uprkos iznetim suprotnim stavovima i to po ubrzanom postupku kako ne bi bilo reagovanja. Odobrenje odbora je bilo doneto tako da se neće sprovoditi dok se i suprotni stavovi neuzmu obzir i da je takva odluka tek preliminarna.

Nakon višegodišnjeg suočavanja na raspravama i sudovima, 5. maja 2015.-te godine, usledila je i konačna odluka Okružnog suda u Hilu sa sudijom Greg Nakamurom gde BLNR ima pravo za izdavanje dozvole sa zaključkom da su zastupnici suprotnog stanovišta zakasnili sa reagovanjem.

Smatra se da su ukupno 13 već postojećih teleskopa na vrhu planine Mauna Kea, najvišoj tački Havaja, dovela do niza najznačajnijih otkrića u astronomiji. Genter Hasinger, direktor Astronomskog instituta Univerziteta Havaji je za AP izjavio u avgustu mesecu ove godine kako praktično i nema bilo kakvog značajnijeg otkrića u astronomiji a da neki od teleskopa sa Mauna Kee ne učestvuje u tome.

 Izvor:

http://westhawaiitoday.com/

Trideset-metarski teleskop (engl. Thirty Meter Telescope), ili skraćeno TMT, je zemaljski segmentirani reflektujući teleskop koji je trenutno u fazi izgradnje na lokaciji Mauna Kea na Havajima. Namenjen je astronomskim posmatranjima u bliskom ultraljubičastom i srednjem infracrvenom spektru svelosti, odnosno svetlosti talsnih dužina od 0,31 do 28 μm. Kao dodatak velikoj površini ogledala, teleskop će biti opremljen najnovijom generacijom adaptivne optike. Ovaj sistem će korigovati zamućenu sliku koja nastaje pri prolasku svetlosti kroz Zemljinu atmosferu i time će se maksimalno iskoristiti potencijali ogledala koje ima prečnik 30 metara. Izvor: Wikipedia

  1. Board of Land and Natural Resources – BLNR
  2. TMT Observatory Corporation
  3. Conservation District Use Permit – CDUP

Kina i Indija uskaču u projekt na Havajima

Mauna Kea, rajsko mesto za astronome


 


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 1 dan ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 2 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 4 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka