Svedočili smo o Velikom potamnjenju 2019-te godine. Betelgez, crveni superdiv u zimskom sazvežđu Oriona je pomenute godine ušao u fazu potamnjenja do tada nezabeleženo od kad se prate promene sjaja. Nakon navedenog događaja, usledio je kratak porast u sjaju a zatim, avgusta 2020-te, usledilo je novo takozvano Sekundarno potamnjenje. Ubrzo joj je porastao sjaj u jesen te godine. Zvezda je nastavila da sija sve jače da bi ovih dana dostigla petogodišnji maksimum i što je u skladu sa promenama tokom ciklusa koji se prati već duže od sto godina.

Pulsator kakav je Betelgez predstavalja zvezdu promenljivog sjaja tipa SRc perioda 423 dana u opsegu od 0,0 do 1,6 vizuelnih magnituda (izvor AAVSO). Astronomi smatraju da su se neobična odstupanja u promeni sjaja odigrale usled pojave oblaka prašine u neposrednoj blizini Betelgeza u pravcu iz koga posmatramo zvezdu.

Tokom večeri 05/06.03.2022. sam fotografski zabeležio sjajni Betelgez u odnosu na okolne zvezde. Sjajni superdiv je uporediv sa zvezdom Procion i čiji je sjaj 0,3 vizuelne magnitude a nalazi se u sazvežđu Mali pas (Canis Minoris).

Tokom Velikog potamnjenja, pre nešto više od dve godine, vizuelno sam ustanovio da je sjaj Betelgeza opao do sjaja Belatriksa, zvezde 1,6 vizuelnih magnituda takođe u Orionu i što predstavlja rekordni minimum zabeležen u istoriji. Do tada se minimum kretao oko prve magnitude.

Naredni minum se očekuje juna meseca 2022. (izvor Astronomski telegrami ATel #15240).

Slika 1
Slika 1 i Slika 2 koje se smenjuju na klik
Sazvežđe Orion sa Betelgezom i Belatriksom i sazvežđe Mali pas sa Procionom (klik na sliku). Autor: Laslo Kočmaroš

Slika 3
Slika 3
Sazvežđa Orion i Mali pas. Prikazan je i deo sazvežđa Blizanaca. Izvor: Stelarijum.

Slika 4
Slika 4
Orion na zalasku. Prati ga Južno sazvežđe Zec u donjem levom uglu. Autor: Laslo Kočmaroš

 


Komentari

 • Goran Stanković said More
  Uporno se previdja ili prećutkuje... 19 sati ranije
 • polux11 said More
  Naljutiće se Kinezi što njihove... 2 dana ranije
 • Boris Saksida said More
  Neka vam uspije,baš lepo!!!!!!!lp 2 dana ranije
 • Baki said More
  Dobar izbor. Kakva je budućnost... 3 dana ranije
 • Baki said More
  Prvo zabeleženo zapažanje T CRB-a... 4 dana ranije

Foto...