leten ka2016 680

Astronomski kamp «Letenka 2016» je zakazan za period od 28. do 31. jula.

Nešto čudno se dešava. Ne bih hteo da tvrdim da postoji neka zla namera, ali ne znam kako to drukčije da protumačim.

Prvo od pokrajinskog sekretarijata za nauku (sada, nakon pokrajinskih izbora, to je Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost) nismo dobili ni dinara za ovogodišnji kamp, iako je taj sekretarijat čitavu deceniju finansirao kamp. Da se razumemo, nikad to nisu bile velike pare, nego dovoljne tek da se pokriju najosnovniji troškovi kampa. E ove godine izostala je i ta, minimalna finansijska podrška.

Ali tu nije kraj neprijatne priče. Pokrajinski zavod za sport je do sada boravak na Letenki naplaćivao oko 45 000 dinara. Oduvek smo smatrali da je to mnogo za upotrebu dva tuša i ono struje koliko potroše naši računari i motori za teleskope, ali nismo pravili pitanje oko toga. Međutim, ove godine Pokrajinski zavod za sport je odlučio da za boravak na Letenki traži 180 000 dinara! U odnosu na prošlu godinu to je povećanje od 400%! Pa mislim, stvarno! 180 000 dinara za dva tuša i struju za dva računara i nekoliko teleskopskih motora! To je neshvatljivo.

Organizacioni odbor kampa je zato uputio hitnu molbu Pokrajinskom sekretaru za sport i omladinu da izvrši uticaj na Zavod za sport (a za to ima ingerencije) da preispita svoju odluku i da tako omogući opstanak možda i najvećeg kampa za popularizaciju nauke na kontinentu.

Sada država treba da odluči i podrži kamp ili da ga, nakon 15 godina uspešnog rada - UGASI!

Čekamo odgovor.  

 

AKL grupna


 AKL 2015

 


AK LETENKA - Kakav je to kamp?

AK LETENKA - Pravilnik o ponašanju

AK LETENKA - saveti

Kako da dođem do Letenke


 


Komentari  
Momčilo
0 #6 Momčilo 09-07-2016 11:53
O tempora, o mores!
(Čudnih li vremena, čudnih li običaja)
Ceda
+3 #5 Ceda 08-07-2016 14:58
Ja sam vec dolazio na Letenku bajkom i to iz Vranja. Tako da mi iz Zrenjanina to nece predstavljati nikakav problem :) nesto poput zagrevanja. Jedino kako cemo opremu da transportujemo, to je problem kod onih koji nemaju prikolice na bajkovima. Drzava trazi toliko para, da se vise isplati da svi mi koji smo tamo godinama skupimo tu sumu novca i kupimo neki napusteni salas negde u vojvodini da bude nas astro centar ex. Letenka. Onda su nam mogucnosti ogromne :)
Бошко
+2 #4 Бошко 08-07-2016 12:44
Ово је тренд који не прати само науку, већ је дубоко утемељен и у спорту. Нпр. Ноћни маратон у Новом Саду као други највећи маратон од државе не добија баш ништа, па је зато морао да се преорјентише на тржишну економију, тако да учесници сами финансирају одржавање целог догађаја.

Топло вам препоручујем да слично урадите и са кампом на Летенци. Исто тако, колико год то јадно звучало, неки рачун и/или ПејПал налог за скупљање прилога би сигурно уродио плодом. Ево ја, који сам нажалост спречен да учествујем у кампу, бих дао скроман новчани прилог како би се овај камп одржао.

Отказивањем држави нећете очитати буквицу јер је нажалост потпуно јасно колико сте им важни.

Уколико пређете на самостални модел финансирања много мање ће вас болети глава иако је морално погрешно да се наука посматра на тај начин.

Што се покрајине и цене коришћења кампа тиче, бојим се да нема лаког излаза :(
vlada
+3 #3 vlada 08-07-2016 08:13
Treba nam samo reci koga, pa bi mogli da pocnome da lobiramo. Ili da nam se npr. da broj telefona u pokrajini, da javnost pocne da vrsi pritisak. Ako 100 posetilaca ovog sajta u dva dana okrene isti telefon, sa istim zahtevom, nece politicari rizikovato da zbog tako smesne sume novca izadju u novinama. Ako nam kazes ko donosi odluku, imenuj ga, mozda ga znamo, ili nekog ko ga zna, pa to moze da se obavi za jedno prepodne.
Ivan Rajković
+2 #2 Ivan Rajković 08-07-2016 07:30
Mislim da je svaka racionalna osoba uz vas. Ako se kamp otkaže, to je dobra indikacija kakvu budućnost možemo očekivati na ovim prostorima. Ali dobro, ima drugih zemalja na sličnim geografskim širinama. A za iskusne astronome, preporučujem Australiju ili Novi Zeland, kažu da južno nebo ima svašta za ponuditi.
Ljubomir
+3 #1 Ljubomir 08-07-2016 03:26
- Pa nista, predjite na plan B: ponesite loncice sa vodom I pedale...
Dodaj komentar