img001Sada već daleke 2010. godine grupa učenika nekoliko zrenjaninskih osnovnih škola je organizovano, sa svojim nastavnicima boravila na Astronomskom kampu Letenka.

Lepo je i očaravajuće kada kroz okular teleskopa vidimo kratere na Mesecu, Jupiterove satelite, Saturnov prsten, Uran, galaksiju Andromedu, magline i zvezdana jata, kada ih složenom i skupom opremom snimimo i dobijemo njihov izgled kakav slobodnim okom ne možemo da vidimo. A još je značajnije kada sve to posmatrano i doživljeno, pod impresijom predstavimo olovkom ili kičicom na papir. Ako se tu pojavi i jedna duhovita nota onda je tu pobuđen viši mentalni proces što je zaista vredan pedagoški ishod, kakav se samo može poželeti. To je kreativnost.

Andrej Čilag, kao tek završeni učenik OŠ „Vuk Karadžić“ iz Zrenanina je bio jedan od učesnika kampa. Njegov zadatak je bio da posmatra sve ono što se događa na kampu i da likovno izrazi svoje, doživljaje, zapažanja i impresije.

Mogućnost putovanja kroz vreme, jedno od više predviđanja Ajnštajnove Opšte teorije relativnosti čovek još nije otkrio. Da bi imali predstavu nekih događaja u prošlosti mi čuvamo zapise, crteže, filmove i knjige. Ako jednom u budućnosti otkrijemo mogućnost  putovanja u prošlost sve to nam neće trebati. Dovoljno će biti da se nađemo u nekoj vremenskoj koordinati pa da tako budemo savremenici nekog događaja u njoj.

Za sada, Andrej nam je svojim likovnim radovima omogućio da vidimo deo njegovih impresija koje je imao na Astronomskom kampu Letenka 2010. 

crtezxd 004 crtezxd 003
img 4403 img 4402

 

crtezxd 0051 

SVE JE FIZIKA
Miša Bracić
MisaBracic portret 

 


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži