karta 268Ovaj plan, ili, kako se pravilno zove, KTP (katastarsko-topografski plan), čiju umanjenu verziju vidimo desno, je snimljen polarnom metodom, totalnom stanicom marke South sa milimetarskom i sekundnom tačnošću. Polarna metoda se zove jer se za izračunavanje koordinara detaljnih tačaka koriste polarna dužina i polarni ugao. U toku snimanja promenjeno je pet stanica kako bi se obuhvatila cela površina AK Letenka. Pored snimanja stalnih detalja, snimljeni su i nestandardni, oni koji se generalno u geodeziji ne snimaju.

cedaAli zapravo cilj ovog snimanja je bila demonstracija rada instrumenta i metode snimanja. Zato su snimani šatori, roštilji, pozicije teleskopa, Kočin produžni kabli koji smo svi eksploatisali, Radanovu Dačiju kada se on kolima popeo na livadu sa teleskopima i ostale zanimljive detalje. Ovaj KTP je svojevrsna zabeležba datog trenutka u prostorvremenu. Nešto poput fotografije, svaka je jedinstvena i neponovljiva, ali zapravo neponovljive su i koordinatne pozicije ljudi, šatora, teleskopa, Dačije na livadi, roštilja i svih ostalih pomočnih detalja. U kombinaciji sa slikama, ovaj KTP dopunjuje doživljaj na taj način što svako dobija svoju Gaus Krigerovu koordinatu u prostoru, kao i nadmorsku visinu na kojoj se nalazio u tom trenutku. Videćemo da li će sledeće godine neko kooridnatno pogoditi svoju ovogodišnju poziciju J Uz nesebičnu pomoć Darka Jovanovića, ovaj plan nikada ne bi nastao, te mu se na ovaj način zahvaljujem. 

Napomena: Ovim simbolom aparat na karti su obeležena mesta za koja postoje odgovarajuće fotografije. Njih možete videti ispod ovog teksta.

  A SAD POGLEDAJTE TOPOGRAFSKU KARTU KAMPA NA LETENKI.
(otvoriće se u novom prozoru)

AKL2 AKL9
 Jarin kotlić  Sauronov roštilj
AKL00010 AKL15
 Ratkova padina  Pričaonica
svi2 AKL16
Mesto za grupnu fotografiju Parking 1
AKL00009 AKL00010
Parking 2 Ratkova padina
AKL10 AKL13
Prijavnica More susreta
AKL1 AKL00004
Radanova Dačija Klupe, Kristinin atelje
AKL17 AKL00007
VIP Pravilan red klupa
AKL00006 AKL00011
Štab  Pogled na zonu šatora
AKL5 AKL8
Pogled na šator - pričaonicu Područje šatora

 

 

Čedomir Stanković
Čedomir Stanković, spec.inž.geodez. Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. Diplomirao na Geodetskom fakultetu. Specijalizirao Geomatiku na Geodetskom fakultetu u Beogradu. Radio je kao profesor u srednjoj Građevinsko tehničkoj školi Neimar, a sada je angažovan na radovima iz oblasti geodetskog inženjerstva u Zrenjaninu. Astronomijom se bavi od detinjstva. Član AD Alfa iz Niša. Pisanjem naučnopopularnih tekstova na internet portalu i časopisu Astronomskog magazina, radi na popularizaciji geonauka, astronomije i približavanje nauke mladima. Teži iskorenjivanju astroobmana i kvaziučenja vezanih za astronomiju i fiziku. Najveći deo slobodnog vremena provodi na bicikli baveći se brdskim biciklizmom. ..... Više: http://www.astronomija.co.rs/112-autori/biografije/4041-edomir-stankovi

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 7 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 7 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 7 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 18 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 1 dan ranije

Foto...