datumiAKL

AKL21

ASTRONOMSKI KAMP «Letenka 2021» 

od 08. do 11. jula. 


Letenka, Fruška gora

Long: 19° 41' E 
Lat. 45° 08' N


Ko dolazi, koga očekujemo | Program  | SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O KAMPU


HONDA ASIMOMi se plašimo svega novog i to novo pokušavamo da izbegnemo i to ne bez razloga, jer nam je često to novo donosilo probleme u životu. S druge strane baš to novo nam je otvaralo put napretku i da nije novog ostali bismo da živimo u prvobitnoj zajednici ako ne i u nekom starijem načinu života. 

Bojimo se i veštačke inteligencije. Sa strepnjom čitamo o njoj članke u kojima nas autori opominju na zlu sudbinu koju nam je budućnost spremila i koja nas čeka tu iza prvog ćoška koliko već sutra. Ili za deset godina najkasnije. Strah nas je od toga da će veštačka inteligencija preuzeti kontrolu nad našim životima i da ćemo mi postati robovi te inteligencije. Ili ako ne to onda da će ona preuzeti naše poslove i da ćemo ostati bez sredstava za život. Zbilja, ako nam neka inteligentna robotizovana mašina postane konkurent za radno mesto, mi smo posao izgubili. Robot može da radi stalno, dan i noć, i samo povremeni remont je sav njegov odmor. Robot gotovo nikad ne greši, robot je mnogo brži od čoveka i mnogo je jeftiniji. Čovek sa takvim veštačkim stvorom ne može da se meri. Sem toga, inteligencija tog robota uskoro će mnogo prevazići našu. Uostalom, robot već pobeđuje svetskog šampiona u šahu.

S druge strane uživamo u blagodetima veštačke inteligencije a nje je sve više čak i tamo gde i ne mislimo da je ima. Photo Shop sjajno selektuje objekte zato što je inteligentan. Program prepoznaje lice čoveka, prepoznaje oči, prepoznaje pogled. Moderni fotoaparat u mikro sekundi odredi daljinu objekta, njegovu osvetljenost, prepozna lice i odredi dužinu ekspozicije. Moderan telefon utiša zvono ako vidi da ga gledate. Da, telefon vidi vaše oči i ako su otvorene on utiša zvono. Automobil, shvati da ste pospani i bezbedno će se zaustaviti – jer ste zaspali. 

I tako dalje. Veštačka inteligencija je tu, šta o njoj treba da znamo? O tome ćemo pričati u kampu. Ako svi koji su to najavili dođu imaćemo sjajne sagovornike. Iz Instituta za fiziku Beograd koji inače ima najpametniji računar na Balkanu (tako se priča) dolaze nam direktor i njegov zamenik dr. Aleksandar Bogojević i dr Antun Balaž. Biće tu i astrobiolozi prof. Dragan Gajić i prof. Milan Bogosavljević koji će nam nešto reći vazemaljskoj inteligenciji (koje se takođe pribojavamo). Dobri sagovornici će sigurno biti i drugi gosti i učesnici na tribini, a sasvim je sigurno da među njima ima onih koji imaju šta da nam kažu.

Pripremite se za tribinu. I učestvujte u njoj.

Desno je Hondin inteligentni humanoidni robot ASIMO



Sve važno o našem astronomskom kampu naći ćete u tabeli ispod. (neki članci treba da se ažuriraju, biće ustkoro). U pitanju je kolekcija članaka koji razjašnjavaju sve ili skoro sve o kampu. Ako ipak imate neko pitanje o kampu, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O KAMPU Da najavite svoj dolazak pišite ovde Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Autobuski prevoz - nema!
English
 
 
 

radanT

Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 10 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 11 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 16 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 22 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...