Sedamdeset i tri godine otkako je otišao u budućnost

tesla510
tesla 2016 B
tesla 2016 C

Malo je tko ratnog 07. januara 1943. godine razmišljao da se u sobi hotela „Astoria“ (New York) odvija drama između života i smrti jednog od najvećih umova čovječanstva. Nikola Tesla toga je dana, prije sedamdeset i tri godine, posljednji puta udahnuo ovozemaljski zrak. Tijelo genijalca koji nikada nije (formalnom) akademskom diplomom ogrnuo svoje ime započelo je svoj put prema zvjezdanoj prašini. Njegovo djelo ni danas nije u cijelosti shvaćeno, njegova istraživanja i stotine patenata dio su naše svakodnevnice. Neke od njegovih zamisli tek će naredne generacije biti u stanju ostvariti.

Svijetom je u vrijeme Tesline smrti bjesnio najstrašniji rat u povijesti. Njegova je domovina bila raskomadana. Homo sapiens se nije potrudio ni ugrijati sobicu u „Astoriji“ za koščatog starca kojem su na stolu ostali nedovršeni nacrti bezžičnog prijenosa energije.

Tko je bio Nikola Tesla? Čovjek sa vizijom! Vizionari još za života shvate kako ih njihovi suvremenici ne mogu razumjeti, za najveće među njima ponekada su potrebna desetljeća ili čak stoljeća da im se barem dostojno zahvalimo na njihovom predanom i nesebičnom radu kako bi naše življenje bilo kvalitetnije.

Tesla je danas besmrtan. Njegova domovina, ili ako baš hoćete domovine, i danas su rascjepkane. Svijet ni danas nije idilično mjesto. Tesline zamisli umnogome se koriste na dobrobit čovječanstva ali i za ratne pohode. Tesla je prije svega Zemljanin, niti je hrvat, niti srbin, niti mađar niti austrijanac, niti amerikanac.. iako ga svi svojataju kada im se to čini potrebitim za (počesto) sebične potrebe. Žalosno je kako na prostorima sa kojih je potekao i danas vladaju podjele tko koristi a tko ne koristi latinicu odnosno ćirilicu...

Tesla danas nema previše klasičnih spomenika, ipak, svaki puta kada ugledate strujni vod i sve što nam on donosi, sjetite se kako je za to zaslužan upravo Tesla. Njegovo ime nosi i jedan asteroid; 2244 TESLA.

Uostalom, pokušajte zamisliti svijet bez električne energije, bez radija, bez televizije, bez interneta, bez radara koji budno paze na avione iznad naših glava, bez rendgenskih aparata u medicini, bez daljinskih upravljača, bez raketa i robotskih sondi koje istražuju planete, asteroide, komete u Sunčevom sustavu i dalje...Jeste li zamislili? Niste! Upravo tako, današnja civilizacija nezamisliva je bez njega.

Njegove su ideje gotovo redovno podkradali tko i kako god je stigao. Još uvijek u udžbenicima stoji kako je Marconi izumio radio a a Röntgen X-zrake.. Sudovi su tek nedavno donijeli pravorijek i izume pripisali pravom izumitelju; Nikoli Tesli. Čak su i Nobelove nagrade dobivali ljudi koji su se okoristili njegovim radom, iako je malo tko zaslužio Nobela kao Tesla.

Rođen je u Smiljanu, nedaleko Gospića. Točan datum njegova rođenja nije poznat, iako je službeno naveden 10. srpnja 1856. Izgleda da je Tesla zapravo rođen oko ponoći 9/10 srpnja. Otac Milutin bio je pravoslavni svećenik a majka Ðuka domaćica, oboje širokih i otvorenih pogleda na svijet. Osnovnoškolsko obrazovanje stekao je u rodnom mjestu. Gimnaziju je završio u Karlovcu (1870-1873), a (nezavršeni) studij elektrotehnike pohađao u Grazu a potom i u Pragu (1880). Nakon toga kratko radi u Budimpešti (1882) i Parizu (1883), no Europa je bila premala za njega. Godine 1884. odlazi u SAD i ubrzo se zapošljava u kompaniji T.A. Edisona. Dva velika uma nisu mogla dugo koračati istim hodnicima zajedno.
Tesla ubrzo napušta Edisona i 1887. osniva svoju vlastitu kompaniju. Upoznaje kolegu i prijatelja G. Westinghousea, čovjeka koji mu je pružio ruku u trenucima kada je i sam bio na izmaku novaca i živaca. Tesla će mu se kasnije odužiti cijepanjem Ugovora koji mu je mogao donijeti basnoslovnu zaradu. Naime u legendarnom ugovoru pisalo je kako će Westinghouse na svaki proizvedeni kilowat/sat električne energije izmjenične struje Tesli plaćati postotak. Tesla se toga odrekao i sebe zauvijek osudio na besparicu.

Nešto kasnije, 1893. svijet dobiva prvu hidrocentralu izmjenične struje izgrađenu na Niagari. Bila je to Teslina pobjeda nad Edisonovom istosmjernom strujom, što mu ovaj nikada nije oprostio, te je u svakoj prilici lobirao protiv Tesle, neznanca bez političkih veza iz daleke Europe.

Početkom XIX stoljeća amerika je gladna energije, otkriće i primjena Teslinih elektromotora pretvara SAD u najrazvijeniju zemlju svijeta. U to vrijeme nastaje glasoviti laboratorij u Colorado Springsu i tu eksperimentira sa visokonaponskim i visokofrekventnim strujama napona od preko 10 milijuna volti i učestalosti od preko 200kHz! Njegove munje ni danas nismo uspjeli replicirati. Fotografije na kojima je prikazan u kavezu kojeg okružiju mnogobrojne munje i danas su zapanjujuće.

Nije se ženio niti imao potomstva, s rijetkima je prijeteljevao. Smatrao je kako um mora biti slobodan od društva i ženskog „uznemiravanja“. Poznata je i jedna od njegovih (pomalo) šovinističkih izreka; „Nikad ne vjeruj sjaju u očima žene, to je vjerojatno svjetlost koja prolazi kroz njezinu šuplju glavu“.
Budno je motren i praćen od raznih tajnih službi, kako ga nisu mogli privoljeti da radi za neke od njih, nisu mu dopuštale niti nužnu financijsku potporu za provođenje projekata i orujža budućnosti. Sumnja se da je nekoliko požara i krađa u Teslinim laboratorijima djelo upravo američkih tajnih službi koje nisu mogle dopustiti da „gadgeti iz budućnosti“ padnu u ruke njihovim suparnicima. Poveći dio njegove pisane ostavštine još uvijek nije dostupan javnosti!

Tesla je 1926 stekao počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu, a 1956. uz Titovo lobiranje i zalaganje SI jedinica za mjerenje magnetskog toka nazvana je po njemu – Tesla.

Što reći kao sukus života i rada Nikole Tesle? Najbolje ga opisuje rečenica koju je sam izjavio; "Sadašnjost je Vaša; ja radim za budućnost i ona pripada meni", Nikola Tesla.

 

Nikola Tesla

Put do velikih izuma Nikole Tesle


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 3 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 4 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 9 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 15 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...