Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

AZCL2435

Privremeno su neki komentari u vezi članaka o vakcini ostali neobjavljeni jer je vrlo teško naći pravu meru onoga što je po standardima AM dopustivo i onoga što nije. 

A bilo je raznih komentara. Ispostavilo se da su, kad se o vakcini radi, skori svi čitaoci veliki stručnjaci. Neki su za vakcinu, neki protiv, a svi inače jako poštuju nauku pa čak i oni koji se ne slažu sa stavovima naučnika. Ima onih koji u ovoj epidemiji vide zločin dostojan sledećeg zadatka Džejms Bonda jer govore o zaveri tolikih razmera da je pitanje kako će agent kraljice Ujedinjenog Kraljevstva uopšte uspeti da izađe na kraj s njom. 

 
ilustracija
Uz pozdrave sliku poslao Marino Tumpić

Neki nisu shvatili da ne volimo kada se drugim komentatorima kaže: „ajde ne lupetajte“ jer je to uvredljivo (ako autor tog komentara ispravi svoj komentar u navedenom smislu biće nam drago da ga objavimo jer je dobar). 

Bilo je onih koji su poslali svoj komentar na članak koji nisu pročitali. Isto tako neki su poslali linkove na članke kojim treba nešto da dokažu, iako zapravo ništa ne dokazuju (ispostavilo se da komentatori ni te članke nisu pažljivo pročitali). Ili su, kako to deca kažu, „polupali lonče“, tj. omašili su. 

Bilo je i opominjućih komentara koji govore o strašnom pomoru pacijenata koji su primili neku vakcinu – da bi se ispostavilo da je izvor, hmm, nepouzdan, a vest nepotvrđena.

Neki su za rusku vakcinu jer.. (pa nešto kažu), a drugi su opet za druge vakcine jer… (i oni nešto kažu), a ni jedni, ni drugi baš i nisu neki stručnjaci. To međutim nisu loši komentari dok god ne stvaraju pometnju i ne šire dezinformacije i paniku. 

A nekima smeta što autor članaka odgovara na komentare čitalaca – iako nema ništa normalnije od toga da se ostvari neposredna obostrana komunikacija. AM to podstiče.

Neki komentatori nisu bili svesni da je AM časopis za popularizaciju nauke, znanosti ili kako već govorite pa su počeli da promovišu kvazinauku, a to jednostavno nije red, nije u skladu sa pravilima lepog ponašanja. To je kao kada biste otišli u crkvu i hulili boga, jer se ateista. Pa nije lepo.

Neki opet samo delimično razumeju osnovna prava čoveka. Znaju samo prvu polovinu stava o ljudskim slobodama, a ne znaju drugi deo koji glasi: „… a da time ne ugrožavaju slobode drugih ljudi“. Dakle, ja imam slobodu da pevam, ali ne tako da time ugrožavam slobodu ostalih da žive u tišini.

I tako dalje. Sada ćemo neke komentare otključati, a ako neko želi da pošalje svoj komentar treba da zna da uvredljive i omalovažavajuće izjave nećemo objaviti. Trolovanje takođe ne dolazi u obzir, kao i dezinformacije, paničenje i slično. Ako neko želi da navede neki izvor bilo bi lepo da proveri koliko je taj izvor pouzdan. Po pravilu šokantni, alarmantni naslovi novina – nisu baš pouzdani. Isto tako izjava: rekao mi jedan doktor… prijatelj kome verujem…. Razmislite pre nego što tako nešto pošaljete. 

palic2Komentari

 • Baki said More
  Mnogo toga kompleksnog je moguće... 2 dana ranije
 • Boris Saksida said More
  E,dobri ste mi vi,baš lepo!lp sax 3 dana ranije
 • Boris Saksida said More
  Baš lepo,priuštim!!!!!lp sax 3 dana ranije
 • Miloš Bošković said More
  Ekipa Zvezdobrojci, Vladimir Vlaisavljević. 4 dana ranije
 • Boris Saksida said More
  E moj Marino.......i kod nas imamo... 4 dana ranije

Foto...