Protekle 2016. videli smo i u nedavnom osvrtu sumirali najznačajnija dostignuća svetske kosmonautike. U ovoj 2017. biće više lansiranja ali, po obimu nešto manje misija koje će ući u anale kosmonautike. Međutim, one će imati izuzetno veliki značaj za renesansu kosmonautike koja nas očekuje pre isteka ove decenije.

Sudeći po prvoj polovini januara, ova 2017. će, kada su kosmička lansiranja u pitanju, biti žestoka. Kinezi, koji su krajem decembra zatvorila sezonu lansiranja protekle godine, 5. i 9. januara su lansiranjem dva različita tipa raketa-nosača, otvorili kosmičku pozornicu 2017. Prvo je raketa CZ-3B lansirana sa kosmodroma Sičan sa eksperimentalnim telekomunikacionim satelitom, a onda je sa kosmodroma Đi Kjuan raketa KZ-1A koja koristi čvrsto gorivo na sunčano-sinhronu orbitu izbacila tri satelita.

Pet dana kasnije, 14. januara, Ilon Mask se na velika vrata lansiranjem telekomunikacionog satelita “Iridijum” vratio na kosmičku scenu. Njegova raketa-nosač “Falkon 9” (Falcon) je bez problema poletela za kosmodroma Vandbenberg na obali Kalifornije, njen prvi stepen se nekoliko minuta kasnije uspešno vratio na ploveću platformu smeštenu na Pacifiku, dok je satelit čas i po posle lansiranja postavljen na planiranu orbitu i predat klijentu na upotrebu. Ovo je bio prvi start “Falkona” posle eksplozije ove rakete na lansirnoj rampi prošlog septembra i nagoveštaj veoma bogate sezone lansiranja kompanije SpaceX.

Istog dana, 14. januara, na drugoj tački planeti, na japanskom kosmodromu Utinomoru, beležimo i prvi neuspešan kosmički start u ovoj godini. Najmanja kosmička raketa SS-520-4, o kojoj smo pre nekoliko dana pisali, eksplodirala je za vreme lansiranja, zbog problema u dovodu goriva drugog stepena.

Sve u svemu, očekuje nas godina koja će obilovati zanimljivim kosmičkim misijama. Sa preko stotinu planiranih lansiranja i tridesetak čiji datumu tek treba da budu utvrđeni, 2017. će biti jedna od najplodonosnijih kosmičkih godina. Kina planira 30 lansiranja, Rusija 29, dok će kompanije SpaceX i ULA obaviti najmanje po trinaest lansiranja, dok se na spisku evropskog koncerna Arianespace za ovu 2017. godinu nalazi jedanaest komercijalnih lansiranja.

Falcon Heavy rocket lifts

Ako sve bude išlo po planu, ova 2017. će biti upamćena kao godina velikog prodora privatnog sektora na kosmičku scenu, ne samo u svojstvu prućanja komercijalnih lansirnih usluga, već i po prvi put po misijama koje su do sada bile isključivo u domenu nacionalnih kosmičkih programa.

“Kosmičke zvezde” 2017. su prva lansiranja rakete-nosača “Falkon hejvi” velike nosivosti i broda “Dragon v2” koji će sledeće godine poneti prvi put američke astronaute u kosmos sa američkog tla posle prizemljenja spejs šatla sredinom 2011. U ovim misijama ključnu ulogu igra kompanija SpaceX.


Ruska kosmonautika u 2017.

2017 - Novo rukovodstvo NASA-e

2017 - Oproštaj sa “Kasinijem” i nekoliko starih raketa

2017 - Kineski Mesec i “kosmički teretnjak”

Kosmos 2017 – godina Ilona Maska


 

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...