Na sreću (ili na žalost) dijelovi postaje ne mogu pasti na naše područje. 

tiangong 1

Kineska svemirska postaja Tiangong 1 (Nebeska palača) već godinu dana se nalazi u nekontroliranom režimu leta u Zemljinoj orbiti. Posljednjih mjeseci rapidno gubi na visini te se ulazak u gušće slojeve atmosfere i dezintegracija osam i pol tona masivne letjelice očekuje iza Nove godine.

Tiangong 1 pripada prvoj generaciji kineskih svemirskih postaja. U svemiru se nalazi od 29. septembra 2011. Ubrzo po lansiranju, tijekom studenog iste godine obavljeno je uspješno testiranje spajanja, razdvajanja i zajedničkog leta postaje i bespilotnog, teretnog svemirskog broda. Kasnije, u 2012. i 2013. obavljene su misije pilotiranih svemirskih brodova (Shenzhou 9, odnosno Shenzhou 10) te su tom prilikom kineski astronauti boravili kraće vrijeme u svemirskoj postaji.

Iako je već tada postaja u cijelosti uspješno obavila svoju zadaću, kineski su stručnjaci odlučili iskoristiti letjelicu i preko maksimuma. Nakon što joj je misija u martu 2016. produžena do daljnjeg sa njom je krajem te godine izgubljen kontakt. Kina je u međuvremenu lansirala nasljednika, Tiangong 2 koja je u operativnoj uporabi iako kinezi nemaju permnentno prisustvo astronauta u postaji kao što je to slučaj kod ISS-a. U maju ove godine Kina je obavijestila UN-ov ured za svemirske poslove kako se Tiangong 1 nalazi u potpuno nekontroliranom režimu leta, da je veza sa postajom izgubljena te kako postaja svaki dan gubi skoro 200 m na visini.

Sada se nalazi na visini nešto ispod 300 km i ubrzano svakog dana sve više gubi na visini. Obzirom na njezinu masu i konstrukciju izvjesno je kako će neki dijelovi postaje preživjeti „paklenu dezintegraciju“ u atmosferi i pasti na zemlju, odnosno u more. Gdje će se to dogoditi znati će se koji dan ili tek koji sat prije. Obzirom na elemente putanje to se može dogoditi na bilo kojem lokalitetu između 43° sjeverne i 43° južne zemljopisne širine.

 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 5 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...