Nakon četrnaest mjeseci i sedamnaest dana obje misije uspješno završene

Jedan od pet ključnih zadataka Istarskog svemirskog programa Astronomske udruge Vidulini predstavljaju letovi bespilotnih letjelica u stratosferu, područje bliskog svemira koje obuhvaća stratosferu i donji dio mezosfere na visinama od 20.000m do 100.000m iznad razine mora.

H107 i H109 dio tima

Autonomne bespilotne letjelice Astronomske udruge Vidulini HISTRION 107 i HISTRION 109 lansirane su 23.kolovoza 2019. u 14:13:20 sa Svemirske luke Herman Potočnik Pula, uzletjevši pomoću velikog specijalnog balona napunjenog helijem. Maksimalnu visinu od 35.948,90m dosegnule su u 15:51:22. Slijetanje se dogodilo u 16:23:22 nedaleko naselja Mihelići na području Poreča. Let je trajao 02h 10m 02s, od toga u penjanju 01h38m02s a pri slijetanju 00h32m00s. Letjelice su praćene u realnom vremenu putem radio komunikacije do 12.034m (nmv) nakon čega je telemetrija prestala. Ponovo je uhvaćena cijelovita radio telemetrija na gotovo identičnoj visini ali ovaj puta u slijetanju i održavana sve do visine od 3.706m. Rezervni sustavi lociranja (dva modula, po jedan u svakoj letjelici!) nisu odradili svoj posao, pa iako su spasilački timovi nekoliko dana pretraživali predviđeno područje slijetanja (kasnije će se ispostaviti da se tražilo na krivom području - u obzir tada nisu uzeti vjetrovi koji su vladali na području slijetanja) letjelicama se gubi svaki trag. 

H107 hv speed DES

Četrnaest mjeseci i sedamnaest dana kasnije, dana 09.11.2020. zaprimili smo dojavu Vesne i Marija iz Mihelići o pronalasku H107 i H109 na čemu smo im iznimno zahvalni. Samo dva dana ranije načinjene su nove simulacije uračunavajući vjetrove a lokacija pronalaska bila je u radijusu od 100m naspram računalne projekcije. Bilo je pitanje dana ili sata kada bi timovi nove potrage i sami pronašli letjelice.  

Nekoliko sati nakon dojave spasilački tim nalazi se na lokaciji slijetanja letjelica koje su u dobrom stanju iako su u prirodi, na kiši, mrazu, snjegu, vjetru, suncu provele gotovo 450 dana. Djelomično oštećene od leta i udara o drveće i tlo ipak su zadržale hermetičnost i kompletna elektronika ostala je u ispravnom stanju, osim komunikacijske antene i senzora UVA/UVB koji su ispali iz konektora ali pronađeni. Ispad konektora komunikacijske antene onemogućio je njihovo lociranje tijekom potrage radio uređajima u danima nakon lansiranja odnosno slijetanja. Veći dio astrobiološkog tereta je zbog protoka vremena postao neupotrebljiv no pojedini moduli su „preživjeli“ i danas se taj materijal nalazi na obradi i brižlivoj paski radi narednih istraživanja. H107 i H109 istog su dana po pronalasku prebačeni u laboratorij E4TECHNOLOGY u Žminju gdje su podaci sa memorijskih kartica očitani sa svih senzora. Glavna računala letjelica su po priključenju na napajanje i laptop potpuno ispravno proradila! Svi podaci su obrađeni i predstavljeni ovdje kao grafički prikazi. Iz podataka se isčitavaju zanimljive informacije. Poput onih da se u dva slučaja prilikom slijetanja dogodilo da se letjelice (bez vlastitog pogona) uzdižu uvis!? Daljnju evaluaciju podataka izvršiti će članovi i suradnici Istarskog svemirskog programa u narednom vremenu. 

Obje letjelice (H107 i H109) su sada  konzervirane i spremljene da tijekom 2021. postanu izložbeni artefakti iz bliskog svemira u sklopu Centra za istraživanje svemira Pula na kojem rade Astronomska udruga Vidulini i Industrijsko obrtnička škola u Puli. HISTRION 107 i HISTRION 109 vode se kao uspješne misije u bliskom svemiru Istarskog svemirskog programa-Prvog hrvatskog svemirskog programa Astronomske udruge Vidulini.

H107 H109 putanja leta

 POGLEDAJTE CEO ALBUM FOTOGRAFIJA



 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 9 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...