HISTRION 112 press
  H6 Pula i okolica sa 20000mPula sa okolicom

Svemirska Luka Herman Potočnik na T-30 dana

Tijekom septembra sa Svemirske luke Herman Potočnik Pula u područje bliskog svemira biti će lansirane dvije autonomne, krilate bespilotne letjelice; HISTRION 108 i 110. Letjelice su dizajnerski i tehnički projektirane od strane Astronomske udruge Vidulini (Petar Gljušćić, Darije Herceg, Vasilije Ristović). Izrađene su tijekom prošle školske godine (predCOVID-19 razdoblje) u Industrijsko-obrtničkoj školi Pula na Vidikovcu. Planom leta predviđeno je da H-108 i H-110 budu lansirane 19.09.2020. u podne Točan datum i vrijeme lansiranja znati će se tri dana prije nego se ono dogodi obzirom se moraju uzeti u obzir prilike u bliskom svemirskom prostoru koje diktiraju putanju leta. Prognoze i simulacije prilika u bliskom svemiru za potrebe lansiranja HISTRIONa pouzdane su najviše 72 sata prije lansiranja. Dosadašnje misije pokazale su iznimno visoku pouzdanost simulacija putanja leta naspram stvarne putanje letjelica, te će se one koristiti i tijekom ovogodišnjih lansiranja. Letjelice pripadaju tipu H-101. Matični računalni blokovi, tkz. „brodska računala“ (energetika, računala, komunikacije, senzorika, optoelektronika) koji se ugrađuju u H-108 i H-110 unaprijeđeni su naspram prošlih misija te će svaka letjelica imati drugačiji tip brodskog računala. Na H-108 će o sigurnosti i komunikaciji sa Zemaljskim kontrolnim centrom tijekom leta brigu voditi „OTAC“ a na H-110 „MAJKA“. Teretni prostor u obje letjelice udomljava raznolike uređaje i eksperimente s područja astronomije, fizike, kemije, biologije, agronomije, elektronike.. sve u cubesat standardu volumena i mase. 

Ovisno o COVID-19 situaciji sve radnje na dan lansiranja dostupne su cijelokupnoj javnosti i medijima, posebice učenicima koji će tako imati priliku uživo proživjeti adrenalinski dan lansiranja.

Astronomska udruga Vidulini objaviti će 25. avgusta otvoreni Natječaj za imenovanje bespilotnih letjelica HISTRION 108 i 110. Neka nazivlja će biti predložena a javnost će imati priliku glasati za iste ili predložiti nešto drugo. Nakon završetka Natječaja i obrade podataka (05. septembra) znati će se imena H-108 i H110. 


Lansiranje HISTRION 107 i 109

Odiseja HISTRIONa 6 u bliskom svemiru

HISTRION 5 potraga za sondom u akvatoriju Pula – otok Cres

HISTRION - lansirnje

HISTRION 5 i 6 u bliskom svemiru iznad Istre

HISTRIONi ovog vikenda polijeću iz Pule

Srednjoškolski tim za HISTRIONe

Sonde HISTRION spremne za misije u bliski svemir

Letovi HISTRION-a odgođeni za proljeće 2017.

Letovi HISTRIONa u bliski svemir opasni su po život

HISTRIONi strpljivo čekaju na priliku za let u bliski svemir

HISTRION sonda izdržala mrcvarenje na testovima

HISTRIONi strpljivo čekaju na priliku za let u bliski svemir

HISTRION - slike


 

 


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 4 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...