Amerikanci odustaju od ponovnog osvajanja Mjeseca. Povratak na Mjesec sada je samo mrtvo slovo na papiru. Obustavlja se kompletan program Constellation koji je amerikance trebao ponovo vratiti na Mjesec. To je najkraća, za sada još uvijek nepotvrđena vijest koja je procurila iz predsjedničkog ureda za odnose s javnošću.

nasa-obama
Obama zaustavlja američki povratak na Mjesec

Tijekom sutrašnjeg dana* američki predsjednik Barack Obama službeno će predstaviti NASAin proračun za ovu godinu i projekcije za daljnje.

Neslužbeno saznajemo kako je predsjednik, htio on to ili ne, upućen na kresanje NASAina proračuna i to na način da se u cijelosti ukida program za osvajanje Mjeseca (Constellation), razvoj novih raketa iz familije Ares se zaustavlja, a od odlaska na Mjesec nema ništa! Pokažu li se ove informacije točnima biti će to najteži udarac za američku svemirsku agenciju u njezinoj povijesti. Stagnacija postojećih i bez mogućnosti razvoja novih projekata te zastarjele letjelice (raketoplani - space shuttle) koje se ove godine povlače iz operativne upotrebe nedovoljno dobro opisuju stanje u kojem će se NASA po svemu sudeći naći tijekom narednih godina. Amerikanci će na duži niz godina ostati bez mogućnosti slanja čovjeka u svemir. Čak i do međunarodne svemirske postaje u niskoj orbiti oko Zemlje, američki astronauti morati će u ruskim letjelicama.

NASA može tomu dijelom doskočiti produženjem roka operativne upotrebe raketoplana, no uz znatne sigurnosne rizike. U stručnim kuloarima potiho se priča o marginalizaciji NASA kao nekadašnjeg zaštitnog znaka američke superiornosti u tehnološkom pogledu.

nasa_ares_1x-200x300
Raketa Ares uzdanica novog povratka na Mjesec sada stopirana

Rezovi koji će zasigurno nastupiti u NASA, a sutra će nam Obama točno reći kako je on to zamislio, zapravo otkrivaju teško stanje ekonomije a posebice percepciju i važnost znanosti u društvu. Jer dvadesetak - tridesetak milijardi dolara amerikancima zaista nije teško pronaći ili uštedjeti na fantomskim vojnim područjima. Možda su prevagnule studije neovisnih eksperata koji godinama kritiziraju program Constellation poradi njegovih tehnoloških i financijskih momenata..

Predsjednički prijedlog NASAina budžeta američki Kongres ne mora prihvatiti no pouzdano znamo kako veliki rez nitko od kongresmena neće dovesti u pitanje.

Iako će ovo značiti kraj „filmske" NASAe Brucea Willisa (zašto ići u svemir kada bolje scene rade u Hollywoodu?!) a predsjednik Obama time na sebe navući nepovjerenje i ogorčenost velikog broja znanstvenika i inženjera moramo znati čitati i iza redaka.

Stvari ponekada nisu onakve kakvima se čine! Pogledamo li stvari iz druge perspektive, Obama možda ovim potezom maksimalne „financijske kemoterapije" zapravo spasi američki svemirski program. Naročito ako znamo kakvu je politiku prema svemu tome imao u vrijeme prije izbora za predsjednika. Obama je obrazovan čovjek i zna da je znanost ključ napretka.

Naime, Obama zasigurno ima veoma detaljne i pouzdane podatke o točnom stanju vlastitih tehnologija i resursa. Ono što je još važnije takve procjene napravljene su i za potencijalne takmace/partnere poput; Europljana, Rusa, Indijaca, Kineza... Scenario koji jedva da se i može nazrijeti iza naizgled ubitačne kombinacije zapravo i nije toliko težak. Obustaviti financiranje novih programa dok traje kriza, održati minimum tehnološke spremnosti i istraživanja, produžiti vijek korišćenja do maksimuma postojeće i stare tehnologije. Na taj bi način u narednih nekoliko godina u americi zaista zaživjela već sada prisutna privatna svemirska industrija. Pisali smo već o mogućnostima da neke od privatnih kompanije koristeći postojeća znanja i resurse iz SAD i Rusije u svega nekoliko godina budu spremne poslati čovjek au svemir. Na taj način gubitak radnih mjesta nastao otpuštanjem iz NASA bio bi minimalan, a možda bi čak falilo radne snage u novim, privatnim, svemirskim kompanijama. Privatni kapital imao bi jak razlog da prednjači u novom osvajanju svemira, državni proračun bi u međuvremenu ojačao i kroz nekoliko godina privatne tvrtke i državna NASA krenuli bi jače nego ikada u svemirska osvajanja..

-----------------
* Članak je pisan 31. januara

 

Relevantni linkovi

NASA ODUSTAJE OD MESECA!?
28.01.2010.

Nasa odustaje od Meseca??
29.09.2009.

50 GODINA NASE

29. jula 1958. godine osnovana je Nasa. Tim povodom objavljujemo izvod iz članka NASA - PRVIH 50 GODINA koji je objavljen u 32. broju Astronomije.

Budžet Nase

 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...