Kristian von Bengtson i Peter Madsen voditelji ekipe Copenhagen Suborbitals („astronauti iz garaže“, kako su dobili neslužben naziv) nakon dva prošlogodišnja otkaza lansiranja prve amaterske rakete sposobne da u konačnoj inačici dostigne svemir, ponovo su u igri.

cs_ticho_brahe
Danska privatna raketa uskoro polijeće. Unutar kapsule nalazi se lutka za ispitivanje. (kliknite na sliku)

Lansiranje rakete HEAT 1-X trebalo bi se obaviti negdje između 01. i 15. lipnja. Zasad se četvrtak 02. lipnja vodi kao prvi termin za lansiranje bespilotne inačice njihove rakete i kapsule s posebne platforme postavljene u Baltičkom moru nedaleko Danske obale. Za vrijeme lansiranja biti će online i video-link s prijenosom slike u realnom vremenu (www.ing.dk/live).


Još o ovom poduhvatu:

U konačnici ovaj dvojac s suradnicima i podosta uspješnih avanturističkih poduhvata (izradili su i operativnu podmornicu) planira da njihova raketa s kapsulom za jednog astronauta u suborbitalnom letu dostigne visinu od preko stotinu kilometara. Ta se granica, dogovorom, smatra kao početak svemira (100km+1m). Kapsula Tycho Brahe činila bi gornji dio rakete a astronaut bi u njoj stajao na nogama! Zanimljivo je riješenje konusa rakete od polimera koji je ujedno i prozor za astronauta s iznimnom preglednošću. Nakon lansiranja i dostizanja potrebne visine leta, kapsula s astronautim odvojiti će se od tijela rakete i nastaviti let po balističkoj putanji. Iskustvo boravka u svemiru biti će kratko. Prije slijetanja otvoriti će se kočioni padobran da smanji brzinu padanja kapsule kako bi se mogao otvoriti glavni skup padobrana koji će ublažiti slijetanje. Prođe li sve po planu, Bengtson i Madsen bi kroz dvije, tri godine krenuli s prvim turističkim letovima. Iako mnogi na njihove napore gledaju s podozrenjem mora im se priznati entuzijazam i volja da naprave nešto vanserijski dobro i nadasve jeftino.

Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 6 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...