Raketoplan OV 105, poznatiji kao Endeavour, ponovo će letjeti i to već 17. septembra. Neće to biti samostalni let u svemir već posljednji let na leđima Boeinga 747 SCA kojime će raketoplan biti prebačen iz Kennedyjeva svemirskog centra na Floridi do međunarodne zračne luke u Los Angelesu.

OV105_endeavour_vs_b747cs
Transport spejs šatla

Avionski let od Floride do Kalifornije obično traje nekoliko sati, no tandem Boeing-Endeavour dotaknuti će pistu aerodroma Los Angeles tek 20. oktobra. Zahvaljujući posebnom dopuštenju Federal Aviation Administration NASAi je omogućen prelet letjelica iznad  mnogih gradova diljem SAD i to na samo par stotina metara visine. Cape Canaveral, Stennis Space Center, New Orleans, Sacramento, San Francisco... samo su neki od njih. Biti će to edukacijsko-demonstracijski let kako bi ljudi vidjeli ponos američke svemirske industrije.

Nakon prizemljenja u LA Endeavour će nekoliko tjedana provesti u hangaru gdje će ga tehničari pripremiti za 20 kilometarsku cestovnu odiseju do California Science Center. Od 30. oktobra nadalje, Endeavour trajno ostaje kao izložak u Samuel Oschin Space Shutle Endeavour Display Pavilion kao spomen na jedno doba čovjekova istraživanja svemira.

ov105_sts134
Endeavour u luci na ISS

Posljednju svemirsku misiju Endeavour je odradio tijekom maja prošle godine. Proizveden je 1990. a prvi let obavio je sredinom 1992. i najmlađi je u NASAinoj floti raketoplana. Odradio je dvadeset pet uspješnih misija ukupno provevši u svemiru 296 dana pri čemu je prešao gotovo 200 milijuna kilometara tijekom 4.671 orbite oko Zemlje. Dvanaest puta pristao je na ISS a jednom i na nekadašnju rusku svemirsku postaju MIR.

 

Spejs šatl, šta je to?

Sva lansiranja spejs šatlova


Komentari

  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 1 dan ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 2 dana ranije
  • Duca said More
    Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 3 dana ranije
  • Baki said More
    Nije direktno vezano za temu, ali nije... 4 dana ranije
  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 4 dana ranije

Foto...