zeleni-mjesec-pomrcina-16082008

Izgleda da je napokon i u vrhu Ruske politike postalo jasno (ili bar jasnije) kako je svemirska supersila sve bliže neželjenom cilju; dotaknuti dno u svemirskim istraživanjima. Iako su brojna lansiranja s tamošnjih raketodroma statistički lijepo štivo, u stvarnosti nedostaje samo jedan jedini incident pilotiranih Sojuza (jedan je bespilotni Progres prošle godine izgubljen) pa da se cijeli sustav raspadne.

Nakon serije neuspješnih lansiranja što je dovelo do gubitka desetak vrijednih letjelica u zadnjih 18 mjeseci, premijer i predsjednik Rusije ozbiljno su zaprijetili svemirskoj industriji kako više nesmije biti pogrešaka. Najave brojnih misija i projekata česte su u medijima, iako se iza njih počesto kriju samo lijepe želje. Posljednja od njih dolazi iz ustiju zamjenika premijera Dmitrya Rogozina koji predlaže svemirsku postaju na i oko Mjeseca. "Zašto ne pokušati, zašto se ne bi fokusirali na jedan veliki cilj?", tako nešto podiglo bi nas na noge kaže Rogozin. Iako takva najava daje dodatnu konfuziju u ciljevima Ruskog svemirskog programa, Rogozin je ispravno poentirao problem koji potkopava tamošnju industriju zadnja dva desetljaća.

"Rusija mora jasno precizirati što, kako i kada želi raditi i postići u svemiru!" Najprije treba sjesti i realno sagledati stvari s financijskog, tehničkog, organizacijskog, političkog i svakog drugog gledišta a zatim prići njihovoj realizaciji. Upravo se u tome krije ključ izlaska Rusije iz krize svemirskog programa. Ostavke i otkazi rukovodećem kadru neće previše pomoći, uvođenje reda i discipline u sve segmente neophodno je, no tome mora prethoditi jasan plan i program rada. Kada postavimo egzaktne ciljeve tada ćemo moći započeti njihovu realizaciju, zaključuje Rogozin. Upravo u toj rečenici krije se nada da bi na istoku uskoro mogli zapuhati neki novi vjetrovi!?

 


Istorija Sajuza

Vesti iz Zvezdanog grada



Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 13 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 14 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 19 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 dan ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...