Zvijezde repatice izvor su brojnih priča i predanja, no vidjeti komet na nebu nije nimalo učestala pojava. Posljednji pravi komet na našem je noćnom nebu sjajio daleke 1996. Ovih dana pristigao nam je komet vidljiv golim okom.  Komet C 2020 F3 otkriven je 27.03.2020. od strane svemirskog teleskopa NEOWISE te je po njemu i dobio naziv. Preživio je bliski prolaz pokraj Sunca što nije baš bilo za očekivati i sada se udaljava gurajući jasno uočljiv kometski rep ispred sebe. Zadnjih dan dva postao je vidljiv i sa naših prostora,  sat sat i pol prije izlaska Sunca nad istočnim horizontom.  Astronomi i laici diljem Europe jutros su bili ugodno iznenađeni vidljivošću kometa NEOWISE golim okom. Tako će biti i narednih svitanja. Probudite se rano, nije svakog desetljeća prigoda golim okom vidjeti komet na nebu. Imajte na umu da komet tražite nisko nad horizontom. Fotografirajte, mobitelom ostati će zabilježen!

P.S. A to nije sve, sezona je kada se iz naših krajeva vide visoki oblaci (NLC), nalaze se na 70-90 kilometara iznad razine mora i još su uvijek praktično neistraženi.  Ona presjajna zvijezda koju nećete moći mimoići je zapravo planet Venera.

 neowise vedran vrhovac

Foto: Vedran Vrhovac

neowise fotometrija 

A ovako komet vide astronomi :) :)
fotometrijska mjerenja sjaja diljem europe

Komet C/2020 F3 (NEOWISE) iznad Virovitice

  


C/2020 F3 (NEOWISE) nova kometa na našem nebu


 


Komentari  
marino1
0 #2 marino1 10-07-2020 22:23
hoce, podosta narednih dana, samo treba ujutro rano rano oko 03:30 biti na mjestu odakle ima neometan pogled ka sjeveroistoku
Nikola
+1 #1 Nikola 09-07-2020 10:06
Da li će kometa biti vidljiva i u noći između četvrka i petka?
Dodaj komentar