April 2012. je bio više nego izdašan mesec za konačnu proveru mog kompletnog astro-setupa. Tri dana snimanja na Vidojevici je dalo više od svih očekivanih rezultata. Iako je Mesec ometao prvi deo posmatračke noći bilo je više nego dovoljno da se sa posmatračkog punkta na Vidojevici obavi konačna provera opreme. Snimano je nekoliko M objekata: M13, M27, M51, M64, M81 i M101. Svi objekti su detaljno snimljeni a optika u saradnji sa kolimatorom i Lacerta MGEN autogajderom se pokazala više nego uspešnom i može se reći sasvim kratko, moćnom. Ono što je nažalost limit je to da se sa jačim udarima vetra gajder bori prilično teško sa NEQ6 montažom ali, svakako vadi sve ono što je gotovo i nemoguće. Sve pohvale za konstruktora ove odlične sprave. Treba imati u vidu da to nije samo autogajder već i programator i kontroler frejm snimaka koje radi u rafal modu, onako kako mu se to zada. O potrebi kolimatora svakako ne treba ni govoriti kada je u pitanju Njutn teleskop. Njegova upotreba rapidno dovodi sliku do potpunog poravnanja. Kada sam pomenuo vetar, to već nameće i pitanje da se u u nekoj budućnosti obezbedi i prenosni tj montažni opservatorijski šator. Alternativa tome može biti samo još veća i teža montaža ali sa jako malo izgleda da će i to biti dovoljno na otvorenom mestu kao što je planinski vrh.

Dakle, za dobru fotografiju je potreban i trud, kao i dobra oprema, posmatračko i tamno mesto sa što manje inverzije i turbulencije kao što su planinska područja. I naravno, upornost da se sve to obradi do kraja kako treba na računaru. Ono što je bilo na ivici sve vreme je bilo stanje moje jedine foto baterije koju sam imao jer na DC modifikaciju rezervne još uvek čekam. Ali, izdržala je.

Na kraju moram lično i ovde da se zahvalim na nesebičnoj i velikoj pomoći Nenada Filipovića, vlasnika i konstruktora jednog moćnog 25 cm RC teleskopa na isto tako moćnoj ASA montaži. Njegovo snimke tek treba očekivati.

A sada o fotografijama u prilogu. Da bi ste videli uvećane fotografije, kliknite na svaku od njih posebno. Ispod svake staju podaci o snimanju. Obrada je vršena u DSS i PS. Snimano je na njutn teleskopu 200/1000, sa SW koma korektorom pomoću EOS Canon 550d koji je nemodifikovan i uz korekciju Lacerta Mgen autogajdera, takodje gore pomenutog. I sve to naravno na NEQ6 montaži, kako je već napred rečeno.
final_m101crop_c
final_m101_c
M101 - stekirano 7 lajt frejmova, ISO 800, exp 4min
final_m64crop
final_m64
M64 - stekirano 10 lajt frejmova, ISO 800, exp 4min
final_m51crop
final_m51
M51 - stekirano 7 lajt frejmova, ISO 800, exp 4min
final_81
M81 - stekirano 11 lajt frejmova, ISO 800, exp 4min
final_m27crop
final_m27
M27 - stekirano 6 lajt frejmova, ISO 400, exp 4min
final_m13_1crop_cc
final_m13_1_cc
M13 - stekirano 7 lajt frejmova, ISO 200, exp 6min




Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 6 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije