zimsko jutro 2023

Rano jutro stigla zima

Jeste li je primijetili kako dolazi? Danas, u 04:27 po našem vremenu (UT+1), tristotine pedeset i petog dana AD 2023. (22.12.2023.) stiglo nam je astronomsko godišnje doba koje nazivamo zimom. Trajati će 89 dana (88d,23h,39m), odnosno do 20.03.2024. kada krećemo u proljeće. Stanovnici južne Zemljine polutke od jutros uživaju u kalendarskom ljetu. 

Dolazak zime se stručno definira kao moment u kojem centar Sunčeva diska dođe na -23°27' deklinacije, a rektascenzija Sunca bude 18 sati. Razdoblje noći je najduže a dana najkraće (nije uvijek baš točno tako ali eto, tko će se zamarati s sekundama i minutama). 

Dan početka zime nazivamo zimski solsticij, zimska kratkodnevnica. Kako god bilo, zimogroznima možemo poručiti; najteže je prošlo, uskoro će dani postajati sve duži, već poslje Nove godine to ćemo naslućivati a sredinom siječnja to jasno i vidjeti. Uživajmo u zimskim radostima, jer da se ne lažemo; dani će postajati duži, ali i hladniji. Tek nas očekuju minusi temperatura zraka, snježne padaline, led, zima...

Nanese li vas životni put na cestu koja vodi negdje ili nigdje ili nekamo u nepoznato.. Zastanite, nakratko. Udahnite svojim bićem ranojutarnje zimsko Sunce i krenite. Zrake zimskog Sunca neće možda odmah i odveć grijati, no put ka novom danu i novim izazovima nepovratno je otvoren.

 


Komentari

  • Stanko Gazibarić said More
    Preporuka: PROČITATI sve tri knjige,... 5 sati ranije
  • Baki said More
    Kineski predsednik samo što nije došao... 5 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Hvala na tekstu. Pogledaćemo kada... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Interesantno. "Stare zvezde postaju... 1 dan ranije
  • Milan Mijić said More
    Promena da se umesto Peking na engleskom... 2 dana ranije

Foto...