j2

Jesen, po mnogima najljepše ali i najtužnije godišnje doba u naše krajeve dolazi tijekom noći s srijede na četvrtak. Prema astronomskim podacima od 05:09 sati u četvrtak rano ujutro Zemlja će stići i prijeći točku jesenskog ekvinocija, dan i noć trajati će jednako, a zatim će noći postajati sve duže a dani sve kraći, sve do 22. decembra u 00:38 kada će nastupiti zima.

jesen_2010_a

Astronomski gledano početak jeseni je vrijeme kada Sunce u tijekom svog prividnog godišnjeg kretanja prijeđe nebeski ekvator i „krene“ na južnu polutku. Istovremeno na drugom kraju svijeta, južno od ekvatora početi će proljeće.

j5

Jesenski ekvinocij, jesenja ravnodnevnica ili jednostavno – jesen vrijeme je početka ubiranja plodova voćaka, vinove loze.. lišće na listopadnim stablima počinje žutjeti i opadati, biljke i životinje pomalo započinju pripreme pred zimsku hibernaciju. Prava rapsodija duginih boja vidljiva je posvuda. Koloriti krajolika izmjenju se svakodnevno, a dani sunčanog vremena zaista su zadnja prilika uživanja u šetnji ili izletu. Jutra počinju biti maglovita, temperature se spuštaju, oskudna odjeća odlazi u ormare a zubato Sunce sve slabije i slabije grije.


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 9 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...