sl.2

To je danas uzoran vinograd. Nalazi se između gradova Tuluza i Bordoa, Francuska. Na tom području pronađeno je ovo što vidite na slici 1. Pre stopedeset miliona godina, tu se nalazio mokri pesak obale na koju je sleteo jedan Pterosaurus ostavivši tragove koji će se kasnije pretvoriti u kamen. Ovo je prvi nalaz koji nam pokazuje kako je ta prepotopska životinja zaista koristila svoje ekstremitete tokom faze sletanja "na pistu". Neki raniji fosilni tragovi ukazuju da je Pterosaurs, kada bi se našao na zemlji, hodao na sve četiri koristeći i "ruke" na svojim krilima ali sam proces "ateriranja" nije bio sasvim jasan. Kao ptica ili kao šišmiš?

SL.1

Na mestu nazvanom "Plaža pterosaurusa" grupa paleontologa (University of California, Berkeley) našla je neke zanimljive odgovore. Uočili su da pored ostalih tragova Pterosaurusa, jedna grupa od četiri otisaka stoji izvan ostalih. Za razliku od uobičajenih otisaka koji se pojavljuju s leva i desna i koji ukazuju na "pešačenje" ovi otisci se pojavljuju jedan iza drugog. Takođe, prvi par otisaka je nešto izdužen što ukazuje na "trag kočenja" u pesku. Pterosaurus dodiruje zemlju simultano s obe noge i "drlja" nožnim kandžama po tlu sledeći inerciju. Stvorenje nakon toga pravi drugi par otisaka, kada kandže na njegovim ,,rukama,, završavaju u pesku. Nakon toga započinje sa svojim "normalnim pešačenjem".

Naučnici veruju da ovi okamenjeni tragovi ukazuju i na sposobnost drevnog letača da "uspori" svoje sletanje i delimično lebdi u vazduhu pre kontakta s tlom, poput mnogih današnjih ptica. Ovo bi ukazivalo i na mogućnost da su oni bili dobri a ne "trapavi" letači kako se obično mislilo do sada.

 


 

dinosm1 Priče o dinosaurima

Dinosauri

Sve što je važno o njima

ZAŠTO SU NESTALI DINOSAURUSI

Preko 150 miliona godina dinosaurusi su vladali ovom planetom, a onda, pre 65 miliona godina, na kraju Krede, nestali su.U vrlo kratkom vremenskom periodu, ...

Ta divna nežna stvaoreja: Dinosaurusi

Kratka priča o divnim stvorenjima; upoznajte tiranosaurusa i brahiosaurusa


Author: Oliver Jovanović

Komentari

 • Aleksandar Zorkić said More
  Eh, pa ne dokazuje se da nešto nije,... 2 sati ranije
 • Željko Perić said More

  Iz moje laičke perspektive, svemir je... 5 sati ranije
 • Baki said More
  Interesantno. „Rezultati otvaraju... 2 dana ranije
 • Aleksandar Zorkić said More
  Nastojaćemo da bar neka predavanja i... 3 dana ranije
 • Milivoje said More
  Dobro jutro astronomski magazin,... 4 dana ranije

Foto...