11. oktobar. 2009.

gica

Prasići ne mogu da lete ali poseduju mnoge druge talente. Šta više, vrlo često pokazuju bolje rezultate na testovima mentalnih sposobnosti od šimpanzi, delfina i papagaja.

Naučnik Donald Broom, sa univerziteta u Cambridgeu sakrio je od svinja hranu tako da je bila vidljiva jedino uz pomoć ogledala. Da ne bi koristili čulo njiha, ventilator je oduvavo miris hrane u suprotnom smeru. Sedam od osam testiranjih svinja je za manje od minut naučilo da bez greške koristi ogledalo kako bi pronašli hranu (Animal Behaviour, DOI: 10.1016/j.anbehav.2009.07.027).

To pokazuje koliko su svesne svog okruženja, smatra Brooms. „Svinje su na vrlo oštrouman način svesne svega što se dešava oko njih," slaže se Marc Bekoff sa univerziteta u Coloradu. Ovi pronalasci će biti iskorišćeni za bolji život stanovnika na farmama, kaže on.

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • ato said More
  Mali ispravak: A 10% od brzine... 16 sati ranije
 • Siniša said More
  A mene zanima, kako s postojećom... 17 sati ranije
 • Duca said More
  Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Mnogo toga kompleksnog je moguće... 3 dana ranije
 • Boris Saksida said More
  E,dobri ste mi vi,baš lepo!lp sax 5 dana ranije

Foto...