Članak izabrao Neđeljko Jeknić

Naučnici otkrili 400-godišnju grenlandsku ajkulu koja je verovatno rođena oko 1620.

Prema naučnicima, grenlandske ajkule su sada najdugovečniji kičmenjaci poznati na Zemlji.

greenland shark 500 years old 1122x748

Kredit za sliku: Dive Magazine

Istraživači su koristili radiokarbonsko datiranje očnih proteina da bi utvrdili starost 28 grenlandskih ajkula i procenili da je jedna ženka bila stara oko 400 godina. Bivši rekorder u kičmenjacima bio je grenlandski kit za koji se procenjuje da je star 211 godina.

greenland shark 500 years old 5

Grenlandske ajkule plivaju kroz hladne vode Arktika i severnog Atlantika tako sporim tempom da su zaradile nadimak „ajkule spavalice“. Kredit za sliku: Julius Nielsen

Grenlandske ajkule su ogromne i mogu narasti do 5 metara u dužinu. Ipak, rastu samo 1 cm godišnje. Mogu se naći, kako polako plivaju, u hladnim, dubokim vodama severnog Atlantika.

Tim veruje da životinje dostižu seksualnu zrelost tek kada su dugačke 4 metra. A sa ovim novim, veoma dugim rasponom starosti, sugeriše da se to neće dogoditi sve dok životinje ne budu stare oko 150 godina.

greenland shark 500 years old 2

Novoobilježena grenlandska ajkula vraća se u duboke i hladne vode fjorda Uummannak u zapadnom Grenlandu. Kredit za sliku: Julius Nielsen

Istraživanje je delimično omogućeno testovima atmosferskog termonuklearnog oružja sprovedenim tokom 1960-ih, koji su oslobodili ogromne količine radiokarbona koji su potom apsorbovali organizmi u okeanskim ekosistemima. Ajkule koje su pokazivale dokaze povišenog radiougljenika u jezgru očnog tkiva rođene su nakon takozvanog „pulsa bombe“ (iznenadno povećanje ugljenika-14 u Zemljinoj atmosferi zbog stotina testiranja nadzemnih nuklearnih bombi koja su počela 1945. i intenzivirala se nakon 1950. do 1963. godine) i bile su mlađe od 50 godina, dok su ajkule sa nižim nivoom radiokarbona rođene pre toga i imale su na najmanje 50 godina ili više, napisali su autori studije.

Naučnici su zatim izračunali raspon starosti za starije ajkule na osnovu njihove veličine i prethodnih podataka o veličini grenlandskih ajkula pri rođenju i stopama rasta riba.

greenland shark 500 years old 3

Grenlandska ajkula blizu površine okeana nakon što je puštena iz istraživačkog broda Sanna na severu Grenlanda. Kredit za sliku: Julius Nielsen

Prema rezultatima analize – koja ima stopu verovatnoće od oko 95 odsto – ajkule su bile stare najmanje 272 godine, a mogle bi da budu i do 512 godina (!) sa 390 godina kao najverovatnije prosečnim životom raspon, prema Nilsenu.

Ali zašto grenlandske ajkule žive tako dugo?

Njihova dugovečnost se zapravo pripisuje njihovom veoma sporom metabolizmu i hladnim vodama u kojima žive. Oni plivaju kroz hladne vode Arktika i severnog Atlantika tako sporim tempom da su im doneli nadimak „ajkule spavalice“. Delovi foka pronađeni su u njihovim stomakima, ali se ajkule kreću tako sporo da su stručnjaci sugerisali da su foke sigurno spavale ili su već bile mrtve kada su ih pojeli.

Što sporije idete, duže ćete postojati.

 

 


Komentari

 • Baki said More
  Prava tema. Program ASPTRE trebalo bi da... 5 sati ranije
 • Aleksandar Zorkić said More
  Liv wrote:
  Postoji li slican kamp jos negde na...
  7 sati ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  @Sveta 4
  "Pa i nije dat odgovor na... 12 sati ranije
 • Liv said More
  Postoji li slican kamp jos negde na... 21 sati ranije
 • Miki said More
  @Sveta
  Pa nije potrebna nikakva sila da... 2 dana ranije

Foto...