kutija

U nedelju, 31. decembra, nekoliko sekundi pre ponoći, kroz odžak mog stana, spustio se Deda Mraz i zatim ispod jelke ostavio poklon za mene.

  IMG 1163
  IMG 1194
  AZCL9134 copy

Ni sam ne znam kako je to uspeo jer moj stan uopšte nema odžak, ali baš je tako bilo. Sem toga, sve u vezi Deda Mraza je čudno i bolje je to ne preispitivati. Uglavnom, poklon je stigao i ostavio duboki trag na celu moju porodicu, na familiju, komšije, na čitavu ulicu, a verujem da će mi zadiviti i moja prijateljica Jelena koja takođe skuplja modele svemirskih letelica, rovera i slične dragocenosti. Ako ste vidoviti sigurno ste već shvatili da je poklon bio kutija Lego kocaka: rover Perseverance sa helikopterićem Ingenuity (genijalnost, dmomišljatost).

Perseverance (istrajnost, upornost) je rover iz mašte. Na Mars je spušten 18. februara 2021. u udarni krater Jezero. Baš tako se krater zove i ako vam se ime učini poznato to je zato što tako i jeste: krater je dobio ime po bosanskoj opštini Jezero – a što poznavaoci astronautike iz ovih krajeva već dobro znaju.

Dakle taj rover krstari po krateru već blizu dve godine, a njegov helikopter leti Marsovom retkom atmosferom isto toliko dugo, osmatra teren i deli sa svojim roverom podatke. Između ostalog zadaci rovera su:

  • Potraga za predelima koji su bili pogodni da podrže mikrobiološki život na Marsu u prošlosti.
  • Potraga za biološkim potpisima (znaci mikrobiološkog života u nastanjivim predelima), 
  • Sakupljanje uzoraka koje će preuzeti neka buduća misija i doneti na Zemlju radi analize.
  • Priprema za dolazak ljudi

Uglavnom, da se radi o ozbiljnom setu Lego kocaka govori i podatak da je on namenjen uzrastu od 10 pa naviše godina. Ima inače 1132 elemenata, a ja sam ga sastavljao tri dan po 3 do 6 sati dnevno. Za to vreme sam popo litru koka kole i isto toliko švepsa. Na tabletu sam instalirao specijalnu Lego aplikaciju za sklapanje modela toliko doberu i pametnu da je bilo veliko zadovoljstvo raditi s njom. To je jedna sasvim nova dimenzija sastavljanja seta i ako vam je na raspolaganju obavezno se koristite njome. Svaki elemenat možete da rotirate, da uveličavate, pomerate itd.

Samo jednom sam, i to svojom krivicom, u velikom nestrpljenju da što pre dovršim elemenat, napravio grešku koju sam sutradan, srećom, brzo ispravio. 

 

42158 alt2

 

 

 
 
 

Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 3 dana ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 4 dana ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 6 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 6 dana ranije

Foto...