24.11.2011

logob92 Okean je pre 3 milijarde godina pretvoren u jedan globalni mega organizam iz kog su se rodili preci života kakvim ga danas poznajemo, otkrilo je najnovije istraživanje.

okean
 

Naučnici trenutno pokušavaju da identifikuju poslednjeg univerzalnog pretka – oblik života koji je dao život svemu ostalome.

Ovaj organizam nazvan je LUCA i moguće ga je pronaći u svim današnjim oblicima života kao što su biljke, životinje i gljive.

Sudeći po istraživanju objavljenom u publikaciji „New Scientist", LUCA je bio ogroman „mega-organizam" koji je ispunjavao okeane i iz kojeg je nastao celokupan život na planeti.

Okeani su milionima godina predstavljali „teritoriju unutar koje su se odvijale brojne genetske promene".

Ćelije su u pokušaju da prežive međusobno razmenjivale korisne delove jedna sa drugom bez ikakve borbe ili dominacije, tako stvarajući „mega-organizam".

Naučnici smatraju da se pre 2,9 miliona godina ovaj organizam podelio na tri domena života: bakterije, eukariote i arhee, ali se malo do sada znalo šta se do tog trenutka dešavalo.

Rane ćelije su na samom početku bile primorane da između sebe dele gene i proteine kako bi preživele: molekuli, koji su bili novi i izuzetno korisni, bili su prosleđivani od ćelije do ćelije bez ikakvog takmičenja što je dovelo do njihove globalizacije.

„Tadašnjim ćelijama bilo je bitnije da održava sistem nego da se one međusobno sučeljavaju. Ova slobodna razmena i nedostatak konkurencije od okeana su stvorili jedan mega organizam", izjavio je Gustavo Kaetano Anoles, glavni istraživač sa Univerziteta u Ilinoisu.

„Mega organizam je razbijen onog trenutka kada su pojedine ćelije evoluirale do tačke kada su bile sposobne da same proizvode sve što im je potrebno. Kada se ovo desilo, Zemlja se promenila zauvek i sva današnja živa bića su rođena", dodao je Gustavo.

 

ŽIVOT       

Author: B92

Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 4 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...