| Izvor: dw.de Autor: Kristijan Ignjaci / žt

Broj novorođenih u svetu se drastično smanjuje – u poslednjih 40 godina za čak polovinu. No, s druge strane, daleko više novorođene dece uspe da preživi i održi se u životu. Dakle, broj stanovnika se zapravo ne smanjuje.

deca
Ilustracija: freeimages/coloniera2

Trenutno na Zemlji živi više od sedam milijardi ljudi. I ova je brojka u stalnom porastu. Naučnici već duže vreme upozoravaju na opasnost od prenaseljenosti te da je samo pitanje vremena kada će ona nastupiti. U tom smislu, najnovije brojke nemačke Fondacije stanovništva sveta na prvi pogled deluju zbunjujuće. Naime, one pokazuju da se širom sveta u proseku, od 1970. do danas, upola smanjio broj rođene dece po jednoj majci. Statistički gledano, jedna žena prije 40 godina u proseku je dobijala 4,7 dece. Danas ona, gledajući iz iste perspektive, dobija 2,5 dece. No, usprkos tome – podaci pomenute fondacije pokazuju da se broj stanovništva na našoj planeti drastično povećava. „To je zbog toga što se povećava broj novorođene dece koja preživljavaju jer je medicinska nega mnogo bolja nego pre 40 godina“, objašnjava Ute Štalmajster iz ove fondacije.

Nezavisno od trenutnog nataliteta, odnosno, broja rođenih, Rut Miler iz berlinskog Instituta za stanovništvo i razvoj tvrdi da ne postoji razlog za brigu oko toga hoće li čovečanstvo ubuduće imati dovoljno mesta i hrane za život na Zemlji. „Trenutno se čini da smo potpuno nemoćni po pitanju povećanja broja stanovnika. Ali, to će se s vremenom promeniti. Uzmimo takozvani reprodukcioni nivo. To je statističko sredstvo koje broj stanovnika drži stalnim – bez povećanja ili smanjenja. Pri tome broj novorođenih u proseku mora iznositi 2,1 dete po majci. Ako žene rađaju manje dece, broj stanovnika se smanjuje i obatno“, kaže ona.

Ključ u obrazovanju

„Međutim, čak ako bi natalitet danas pao, broj stanovnika bi dalje rastao budući da trenutno ima mnogo žena koje su još uvek u životnoj dobi u kojoj mogu dobiti decu. To se može promeniti tek za nekoliko godina. No, na dobro smo putu“, objašnjava Miler. To važi i za Afriku gde se broj rođenja po ženi u poslednjih 40 godina s 6,7 dece smanjio na 4,7. „To je u svakom slučaju dobar znak. Ovakav razvoj pokazuje da danas ima sve više žena koje same odlučuju kada i koliko dece žele“, kaže ona.

Još uvek ima problematičnih područja, a jedno od njih je i ono južno od Sahare. Tamo svaka četvrta žena koja bi rado sprečila začeće to jednostavno nije u stanju. Konkretno to znači da u ovom regionu godišnje dolazi do oko 80 miliona neželjenih trudnoća. Ovakva situacija mogla bi se sprečiti samo boljim obrazovanjem. „Što je osoba obrazovanija, utoliko ima jaču želju da kontroliše broj dece. U Gani recimo, gde je obrazovanje u naletu, sve više žena koristi sredstva protiv začeća i samim tim dobijaju manje dece. Naime, pre su žene verovale da su ta sredstva nezdrava“, kaže Miler. Ženama je potrebno više obrazovanja

Ute Štalmajster pak dodaje da bi bilo potrebno jačati zdravstvene sisteme uopšte kako bi sredstva za kontracepciju postala pristupačnija. Ona navodi da i mogućnost zaposlenja dovodi do toga da žene rađaju manje dece ili pak u kasnijoj životnoj dobi. „No, uprkos tome mislim da u Africi nećemo uskoro doći do brojke od 2,1 deteta po ženi. To bi trenutno bilo previše. To bi značilo i jako mešanje spolja u njihovo planiranje porodice, a to ne želimo“, kaže ona. Dodaje da ni politika jednog deteta kakva se sprovodi u Kini ne vodi cilju. „Kinezi su doduše smanjili broj novorođenih no sada stoje pred problemom društva koje stari“, kaže ona.

„Ono što je sada važno je da se pobrinemo oko toga da se u Africi smanji broj žena koje ostaju u drugom stanju bez da to žele. Ako bi nam samo to uspelo, smanjili bismo porast nataliteta za trećinu“, kaže Rut Miler. Ona dodaje da su mnoge afričke zemlje na dobrom putu da reše problem. „A kada se u tim zemljama popravi ekonomska situacija, tada će se i ovaj problem rešiti sam od sebe. Što je društvo razvijenije, utoliko se smanjuje i broj novorođene dece“, kaže ona.

Author: B92

Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 4 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...