Izvor: Tanjug

Naučnici su ispod ledenog pokrivača na Antarktiku otkrili sićušne žive organizme koji se hrane neorganskim jedinjenjima, što ukazuje da je život moguć i u ekstremno negostoljubivom okruženju kakav postoji na drugim planetama u Sunčevom sistemu, poput Marsa.

led
Foto: NASA Goddard Space Flight Center / Flickr.com

Kako prenosi londonski Telegraf, čitav jedan ekosistem opstaje u jezeru na dubini od 800 metara ispod leda, iako do ovog staništa sunčeva svetlost i svež vazduh nisu prodrli milionima godina.

Ovo otkriće je izazvalo veliko uzbuđenje u naučnim krugovima, budući da se već duže veruje da mikroorganizmi mogu da prežive okretanjem novim izvorima energije. To bi moglo da znači da bi sličan život bio moguć i na Marsu ili nekoj drugoj ledenoj planeti ili mesecu.

"Ovo je prvi, očigledan dokaz da ispod ledenog pokrivača na Antarktiku postoji ne samo život, već aktivni ekosistem, nešto o čemu smo nagađali decenijama unazad", kazao je vođa istraživanja Brent Kristner, profesor biologije s Državnog univerziteta Luizijane.

"Proučavamo vodeni stub koji sadrži oko 4.000 stvari koje nazivamo vrstama. Raznovrsnost je neverovatna", naveo je on. "Prvi put smo došli na Antarktik i na prvom mestu koje smo odabrali za bušenje pronašli smo život. Stoga se može, bez preterivanja, zaključiti da život postoji i u drugim sličnim sredinama, kao što je led na Jupiterovom mesecu, Evropi", kazao je američki naučnik.

Mikroorganizmi su pronađeni u jezeru Vilans, subglečerskom vodenom telu koje se nalazi ispod antarktičkog ledenog pokrivača na krajnjem jugoistočnom delu Rosove ledene ploče, na zapadu kontinenta.

Slični mikrobi mogu se naći i u dubokim okeanima, ali oni crpe energiju iz ostataka površinskih organizama koji potonu na dno. Okruženje ispod glečera je do te mere negostoljubivo da su ovi novootkriveni organizmi prinuđeni da "jedu stenu", vezujući se sa mineralne čestice i prikupljajući amonijak i azot.

Antarktički ledeni pokrivač je jedan i po put veći od površine Sjedinjenih Američkih Država i sadrži 70 odsto (slatke) vode na Zemlji. Veruje se da antarktički led krije više od 400 subglečerskih jezera, kao i mnoge reke i potoke, te isto toliko ovakvih ekosistema.

Ovo istraživanje je dokaz da glečeri i lednici nisu sterilni, već da u njima žive razne mikropske zajednice, zaključuju naučnici.


Vostok - život pod ledom

Author: B92

Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 4 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...