loveM. Krstić

I pored više vekova intenzivnog traganja za vanzemaljskim životom naučnici ni dan danas ne znaju da li on postoji ili ne. To je duboko iritirajuće pitanje jer s jedne strane izgleda neminovno da takav život postoji. Bilo bi potpuno besmisleno da u tolikom svemiru sa stotinama milijardi galaksija, sa neslućeno mnogo zvezda i beskonačno mnogo planeta, dakle da u tolikom svemiru život postoji samo i jedino na našoj planeti. 

Nama je i naš Sunčev sistem ogroman, toliko da iz njega nikad nećemo kročiti, bar u ovom obliku kakav danas imamo. A Sunčev sistem je samo sasvim neprimetna tačkica u galaksiji koja je neprimetna pega u čitavom kosmosu. Zbilja, nema nikakvog smisla da osim nas nikakvog drugog života u univerzumu nema. Takav univerzume bio bi bez svrhe, bez cilja, bez ikakvog smisla. 

Ali, s druge strane, i pored sve sile modernih uređaja i instrumenata i pored rada najumnijih i najkreativnijih naučnika i filozofa do sada nije otkriven ni najmanji trag vanzemaljske civilizacije. Danas, posle svih tih traganja, čini se da se gasi polako i poslednji tračak nada da ćemo kosmičku braću otkriti u dogledno vreme.

Veliki je paradoks između logika po kojoj vanzemaljskog života mora biti i nepostojanja ikakvih dokaza o takvom životu i danas se sve više se nameće pitanje: da li je zapravo sam naš život paradoks?

O ovome razgovaraćemo 

U subotu 25. jula 2020.

u 20 sati

Na Youtube kanalu

Sa astrobiologom prof. dr Draganom Gajićem sa niškog PMF

U razgovoru učestvuju i:

dr Milan Milošević, PMF Niš; 
prof. dr Dušan Mrđa, PMF Novi Sad; 
Srđan Penjivrag Zrenjanin i 
Aleksandar Zorkić, Novi Sad.

Tokom prenosa gledaoci će moći da postavljaju pitanja i komentare preko Youtube kanala.

Svoja pitanja možete poslati i pre početka razgovora na adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Postoji ogromna literatura o vanzemaljskom životu, a niže su navedeni linkovi na neka članke o tome u AM

  


Dodaj komentar