22. april
 

>>  Danas obilježavamo dan našeg planeta

Čovjek bez Zemlje ne može, Zemlja bez Čovjeka može! Danas, 22. aprila diljem planeta obilježavamo dan našeg sigurnog doma u svemiru. Dan planeta Zemlja. 

dan planeta zemlja zemlja u travi

Tema ovogodišnjeg obilježavanja Dana Zemlje su klimatske promjene. Po jednim izvorima nalazimo se na liniji grafikona koji nas vodi u prevruće razdoblje (za što smo i sami zaslužni?!) po drugima ista ta linija vodi nas u prehladno razdoblje. Zemlja je samo jedan od nekoliko tisuća danas poznatih planeta u svemiru. Za nas je najvažniji planet. Proteći će eoni prije nego se naša vrsta bude morala zahvaliti Zemlji na svemu što je poput brižnog roditelja napravila za nas, kada dodje dan da odemo. 

Za nas Zemlja nije bilo kakav planet. Zemlja je naš roditeljski planet, nastao prije 4.5 milijardi godina u sklopu Sunčeva sustava. Od tada na ovamo planet je iznjedrio mnoštvo biljnih i životinjskih vrsta uključujući i homo sapiensa. Puno je vrsta nestalo, puno ih trenutačno obitava, puno će ih tek nastati. Hoćemo li mi kao ljudi i kao civilizacija opstati ovisi ponajviše i o nama samima. Učinimo i sami makar i najmanji korak u očuvanju Zemlje – očuvali smo i sebe. Ima nas gotovo osam milijardi jedinki i kada bi svatko načinio i najmanju stvar – učinili bi puno, jako puno. Uvjeti za život uz današnje poznavanje nebeskih zakonitosti ovdje će potrajati još barem dvije do tri milijarde godina. Hoćemo li naš dom čuvati i odnositi se prema njemu s poštovanjem (poput dobre djece spram roditelja) ili ne ovisi o nama samima. 

Dan planeta Zemlja prvi je puta održan 1970. a priču je pokrenuo John McConnell u SAD. Danas, ovdje, Tu gdje čitate ove retke priču sada nastavite Vi, da baš Vi! Tek mikroskopom vidljiv skoro pa beživotni skoro do bezličnosti prejednostavan mikroorganizam u svega par mjeseci promijenio je našu civilizaciju, stvorio nam velike probleme u svim sferama ljudskog života i rada ali nas je i naučio da sami, da svatko od nas ponaosob svojim djelovanjem i ponašanjem može učiniti puno za cijeli svijet. Neka nam to ostane misao koja će nas pratiti i u budućnosti. A klima, klima se mijenja, mijenjala se i mijenjati će se.

planetarni sustav prikaz nestvarno


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 7 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...