uvodna

Jeste li u knjižarama pokušali naći knjige ili slikovnice o znanosti, napisane baš za djecu, onako, lijepo ilustrirane, lepršave, prepune boja i lijepih riječi?

Prije nekoliko godina, Dino, sinčić mojeg dragog prijatelja Borisa, slavio je svoj peti rođendan. Odlučio sam mu pokloniti knjigu koja bi mu pokazala svijet znanosti. Astronomije konkretno. Nikada nije prerano djeci pokazati svijet koji nas okružuje, a ovo dijete je to zaslužilo jer je već tada neumorno zapitkivao sve u vezi svemira. Njegov tata Boris, koji je i sam oduševljen astronomijom, razgovarao je samnom, i onda mi prenosio njegova pitanja, a ja bih mu onda odgovarao pa bi to onda on prepričavao svojem sinu.

Pitanja je bilo puno pa sam mu odlučio odgovarati na licu mjesta. I tako su njih dvojica došli k meni u moju zvjezdarnicu Apollo, da Dinu pokažem sva čuda svemira koja se iz zvjezdarnice mogu vidjeti. Naravno, Mjesec sa svojim raskošnim bogatstvom kratera ostavio ga je bez daha. Gurnuo sam mu u ruke gamepad priključen na računalo teleskopa, kojime je mogao "voziti" teleskop po mjesečevoj površini i pustio ga da gleda kroz okular teleskopa i sam bira što mu je gore najzanimljivije.

slika1
Dino čita knjigu Kozmos od Carla Sagana.

Dino nam je neprestano oduševljeno komentirao ono što vidi, opisivao kratere, kako su okrugli, mjesečeva brda i doline, sjene koje su opisivale čudne oblike i sve tako bez prestanka. Pitanja puno, a ni odgovora nije nedostajalo. Pa koliko je Mjesec veliki, pa koliko je daleko, zašto svjetli, zašto ima kratere… Znatiželjne oči mališana imale su puno pitanja. I tako sam odlučio da ću mu za rođendan pokloniti knjigu o svemiru. Zaslužio je. Dobra ideja, ali teško provediva.

Pun elana krenuo sam u potragu za takvom knjigom. Virovitica nije veliki grad i nema baš neke knjižare dobro opremljene knjigama. One velike su propale. Male privatne još nekako opstaju ali nema knjiga za djecu o svemiru. Ni o znanosti. Onda sam se sjetio da sam u jednom velikom robnom centru vidio mnoštvo raznih knjiga pa sam otišao vidjeti kakve su knjige tamo u ponudi. Možda naiđem na koju o znanosti.

Znate ono, kupim mrkvu, peršin i knjigu o zvijezdama. Je, ma'una. Mrkve i peršina imaju, i mahune isto, no knjige za djecu o znanosti, eeeee… I stojim ja tako pred tim policama s knjigama, prekapam, prelistavam, tražim, imaju knjiga o Ivici i Marici, o patuljcima, o psićima, konjima, o cvijeću, o… Ma svemu ali ne i o zvijezdama i Mjesecu.


slika2
Kozmos i Dino, dva nerazdvojna prijatelja.

Iznenadio sam se koliko imaju Biblija. Dječja Biblija, džepna Biblija, Velika ilustrirana Biblija, mala "brzinska" Biblija, Biblija za po kući, Biblija za hitne slučajeve i sve tako, bez kraja. Gdje god zagrabim, ispadne i pokoja Biblija. Ubrzo mi je sve postalo jasno. U tom izboru, znanosti neće biti, a pogotovo ne astronomije. Naročito ne za djecu. Pokupio sam svoje mrkve i otišao kući.

I što mi je preostalo? Internet i web trgovine. I stvarno, ubrzo sam izguglao web knjižaru u kojoj sam pronašao astronomsku "bibliju", knjigu Kozmos od legendarnog Carla Sagana! Pa kud ćeš bolje, vrh vrhova popularizacije astronomije. Kozmos je knjiga koju svaki ljubitelj astronomije (i znanosti) ima kod kuće i otvori ju svako malo. Nisam ništa razmišljao, odabrao sam onu raskošnu inačicu knjige, s tvrdim koricama, na sjajnom papiru i sa svim ilustracijama. Za one koji ne znaju, postoji i Kozmos bez svega toga, samo s tekstom, takva je knjiga jeftinija ali ništa manje vrijedna jer riječi u njoj su ono što tu knjigu čini vrijednom, bez obzira na bogatu ili siromašnu opremljenost knjige.

slika3
Dinova najdraža knjiga.

I tako je Dino dobio najbolju knjigu o svemiru koja postoji. Skupa smo ju prelistali i iskomentirali svaku sliku i fotografiju koju je vidio u knjizi. Danas je Dino dovoljno velik da zna čitati i razumjeti ono što je Sagan napisao u svojem Kozmosu i siguran sam da ju je Dino pročitao. Na žalost, više se s Dinom ne družim jer su se njegovi roditelji odselili u Njemačku u potrazi za boljim životom i željom da Dino dobije bolje izglede za ljepšu budućnost. I tako, Virovitica je i dalje gradić koji nema neki izbor knjiga o znanosti, a naročito ne onih pisanih za djecu. Tko želi nešto takvo, tu je Internet i web trgovine gdje se može naći daleko veći izbor.

A sada da napišem nešto i o jednoj knjizi, slikovnici bolje rečeno, o svemiru koja je nedavno izašla iz tiska, a koju je napisao jedan znanstvenik, baš za djecu, buduće znanstvenike. Ima li netko tko se bavi astronomijom i znanosti u Hrvatskoj, a da nije čuo za čuvenog fizičara Ivicu Puljka? Ako ima, uskoro će čuti jer Ivica Puljak je čovjek koji je kao Higgsov bozon, gdje god se pojavi oko sebe "privlači" pozornost. To je čovjek koji je nepopravljivo optimističan. Da ga ubacite u samu crnu rupu, on bi valjda iz nje izašao netaknut, nasmijan i sa sobom bi još doveo sve one koji su prije njega tamo upali.

Nevjerojatno je koliko taj čovjek zrači optimizmom, koliko je vedar i zanimljiv. Njegova sam predavanja nekoliko puta imao prilike slušati u Daruvaru, na Deset dana astronomije, manifestaciji koju moji prijatelji Daruvarčani iz Astronomskog društva Kumova Slama već deset godina tamo održavaju. I svako njegovo predavanje je bilo tako zanimljivo da sam ga odslušao u jednom dahu. Kad on drži predavanje, svi su oduševljeni, a što je rijetka karakteristika predavača, i on sam je oduševljen onime o čemu govori.

slika4
Ivica Puljak. © Foto: Nenad Reberšak

I mislim da je i on shvatio da na domaćem terenu nemamo baš neki izbor knjiga iz znanosti za djecu, pa se upustio u jedan projekt koji bi to ispravio. Odlučio je sam napisati slikovnicu o znanosti za djecu. Slikovnicu o svemiru. Slikovnicu o atomima. Slikovnicu koja je Kozmos za djecu. I kako se ta slikovnica zove? A kako drugačije nego - Ja sam ZVIJEZDA. Klinci i klinceze koji su ga slušali na njegovim gostovanjima po vrtićima, vjerojatno će odmah prepoznati o čemu se tu radi.


https://www.youtube.com/watch?v=9t2ceFUEuSE
Predavanje koje je dr.sc. Ivica Puljak održao u sklopu 10 Dana astronomije 2018
u Daruvaru za djecu vrtića Vladimir Nazor.

OBAVEZNO GA POGLEDAJTE!

Ja neću ovom prilikom puno ulaziti u sadržaj slikovnice, to iznenađenje ostavljam vama. Neću da mi vičete "spoiler alert"! Reći ću da je to baš onakva slikovnica kakvu sam tražio za Dina, ali je tada nije bilo. E pa sada je imamo. I čim sam saznao da je izašla u prodaju, odmah sam ju "izguglao", kupio i stigla mi je na kućnu adresu. I kakav je dojam?

Prvo što upada u oči je tvrdi uvez. Debele korice koje jamče da će slikovnica biti dugo i dovoljno otporna na njezino korištenje. Znate kakva su djeca, znatiželjna i ne paze previše na strukturu knjige, uhvate ju i bace, nose, vuku i potuku se njome koji puta. To je dječje ponašanje koje je takvo da to knjiga ne podnosi baš najbolje. Ova će to duže izdržati od onih s tankim koricama.

slika5
Knjiga Ja sam ZVIJEZDA. © Ljubaznošću: harfa.hr

Prekrasno je oslikana i obojana. Sve ilustracije izradila je Nataša Knežević i predstavljaju baš ono o čemu se u slikovnici govori. I zbilja joj je to dobro uspjelo. Galaksije, Sunce, planeti, sve izgleda veselo i šareno, onako kako to djeca najviše vole. Sav sadržaj otisnut je na kvalitetnom sjajnom papiru na kojemu sve još više dolazi do izražaja. Na žalost, kako to obično biva, sjajni papir izvanredno reflektira svjetlost pa ako se iznad vas nalazi žarulja, morat ćete pri čitanju knjigu namještati pod raznim kutovima kako biste vidjeli sadržaj na papiru.

slika6
Ivica Puljak sa svojom slikovnicom Ja sam ZVIJEZDA. © Ljubaznošću: Dalmacija danas

Uvez je onaj najkvalitetniji. Svi listovi su spojeni ušivanjem tako da vam se neće dogoditi da se slikovnica razlijepi i raspadne. Glavni junak je dječak u svemirskom odijelu koji vas vodi kroz svaku stranicu slikovnice. Mali čitatelji će na jasan i zabavan način upoznati svijet galaksija, zvijezda, brojeva, veličinama u svemiru, životu zvijezda, gdje se i kako zvijezde rađaju, kako umiru, kako smo mi nastali, od čega smo sazdani, što su atomi, otkuda su došli, gdje se nalaze i još puno toga.

I sve je pisano tako jednostavno da će to bilo koji dječak ili djevojčica odmah shvatiti. I ništa manje važno, zapravo najvažnije, sve to je napisano na temeljima znanosti! Znanost je toliko zanimljiva da nema potrebe nešto uljepšavati, zastrašivati, izmišljati ili skrivati, da bi se djeci približila. Djeca nisu glupa i shvatit će sve ako im se to zna na lijepi i zabavan način pokazati. A ova slikovnica radi upravo to. Jer djeca to zaslužuju, pa da citiram zaključak u knjizi - Djeca uistinu jesu naše zvijezde. Dajmo im priliku da sjaje!

 

Danijel Reponj
Author: Danijel Reponj

Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 1 dan ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 1 dan ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 2 dana ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...