Otkica2Za knjigu „Neka velika otkrića i pronalasci koji su promenili istoriju čovečanstva“ Draška Dragovića mnogi znaju. Ima dosta onih koji su je kupili, a neke članke iz te knjige srećemo i u AM. Ono što, međutim, mnogi ne znaju to je da postoji i drugi deo te knjige, samo ne u papirnom nego u elektronskom obliku. Knjige od papira odlaze u istoriju. 

 

1Dakle, postoji knjigaNeka velika otkrića i pronalasci koji su promenili istoriju čovečanstva II“. Znate li kakva je ta knjiga? Za vas nju je prostudirao prof. dr Miroslav Filipović, Western Sydney University. Evo šta profesor o toj knjizi kaže:

SADRŽAJ KNJIGE >>

 

SOFIA3 MFcrop
Prof. Filipović u Avionu-opservatoriji SOFIA 2018. tokom rada na jednom eksperimentu

Ne znam kako sam ranije propustio da pročitam ovu knjigu!? Ali sad kad sam je dobro iščitao - oduševljen sam. 

Ova knjiga je pogled na istoriju nauke iz jednog novog ugla, a to je kako, kad i koja su to velika otkrića promenila tok istorije. Oduvek sam verovao da se istorija nauke deli na onu od pre pojave teleskopa i ovu novu od 1610 tj. Galilejevog prvog astronomskog teleskopa. No, ova knjiga nam omogućava da sad mnogo bolje sagledamo poslednja tri milenijuma čovekovog razvoja… nekad i do najsitnijih detalja. 

Knjiga postavlja ta divna “dečija pitanja” i onda daje veoma precizne odgovore - razumljivo čak i za tu “decu”. Ako volite nauku - ova knjiga će se sigurno naći na najvažnijim mestu vaše „police“ za knjige. I, neće bas biti puno prašine na njoj. 

Prof. dr Miroslav Filipović
Western Sydney University

 

Šta je o knjizi rekao prof. Dragan Gajić sa niškog PMF >>>

Kako do ove knjige?

Pišite autoru i s njim se sve dogovorite. I za cenu. Ne postoji prava, zvanična cena. Ova knjiga je suviše skupa da bi se prodavala po pravoj ceni. Zato, samo pište g. Dragoviću i dogovorite se. 

Naručite knjigu 

"Neka velika otkrića i pronalasci
koji su promenili istoriju čovečanstva  2"

(507 strana A4 PDF, 14 MB)

od autora mejlom:  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.


Jeste li ih naručili ovde dve štampane knjige Draga Dragovića:

 1

MOLIM TE OBJASNI MI

Dipl. ing. Drago, Draško, Dragović
MOLIM TE OBJASNI MI
250 strana
Cena: 200 dinara (+ troškovi slanja)
Objasni

 


Naručite knjigu od autora mejlom:  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.


U knjizi je autor sažeo svoju višedecenijsku potragu za odgovorima na najzanimljivija pitanja iz sveta prirodnih nauka: astronomije, matematike, fizike, hemije... a koji se taško mogu naći u popularnim enciklopedijama. Evo nekih od brojihi pitanja na koje autor daje odogovre:

- Koliko ima čestica u kosmosu?
- Da li se svemir polako troši?
- Kako nastaje materija u svemiru i šta se nalazi iza poznatog svemira
- Kakav će biti Zemljin kraj?
- Kako i kada su nastali okeani?
- Postaju li okeani vremenom sve slaniji?
- Zašto Mesec ne padne na Sunce
- Koliko je najmanja jedinica vremena?
- Koji je najaktivniji hemijski elemenat i zašto?
- Šta je to metalni vodonik?
- Šta su to vitamini i zbog čega su nam neophodni?
- Šta bi se desilo kada bi se let otopio na plovima
-  Zašto ništane može da se kreće brže od svetlosti?
 

Draško Dragović je jedan od najstarijih i svakako najpopularnijih saradnika AM. Do sada je napisao preko 2500 članaka za naš sajt i više od 100 elektronskih knjiga


Naručite knjigu od autora mejlom:  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.


 2

NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJI SU PROMENILI ISTORIJU ČOVEČANSTVA

Dipl. ing. Drago, Draško, Dragović
NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJI SI PROMENILI ISTORIJU ČOVEČANSTVA
ing Drago i ing Ivan Dragović
400 strana
Cena: 200 dinara (+ troškovi slanja)
otkrica

Naručite knjigu od autora mejlom:  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.


Iz članka: Nova knjiga Draga Dragovića

Čitava knjiga je podeljena u velika poglavlja, a ova u različite manje priče. Pošto sam se držao hronologije, logičnoje da knjiga započinje poglavljem NASTANAK ZVEZDA I SUNČEVOG SISTEMA, u kome sam objasnio poznate teorije o nastanku i evoluciji zvezda, a u tom svetlu i nastanak našeg bližeg i daljeg komšiluka. Sledilo je poglavlje OTKRIĆA PLANETA I NJIHOVIH SATELITA, u kome sam koncizno opisao svaku planetu ponaosob, zajedno sa njihovim pratiocima. Nisam mogao da izdržim, pa sam u našu porodicu planeta ipak uključio i Pluton, iako on to de facto više nije bio. Pošto našu porodicu ne čine samo planete i njihovi sateliti, u nastavku sam pisao i o malim planetama – asteroidima, NEA objektima, trans-neptunskim objektima, vansolarnim planetama, itd. Hteo bih da naglasim da je svaka priča o pojedinačnoj planeti i njenih mesecima obogaćena vrednim i jedinstvenim tabelama, u čijem sastavljanju sam koristio retke podatke sa sajtova i knjiga bardova tematike, dr Majkla Brauna (Michael Brown) i njegovih kolege dr Čedvika Truhilja (Chadwick Trujillo) i Dejvida Rabinovica (David Rabinowitz). Neizostavno bih želeo da pomenem da sam u pisanju ovog poglavlja koristio podatke iz najboljeg u tom trenutku sajta po pitanju objekata solarnog sistema na Internetu, koji je svakodnevno ažurirao njegov autor, amaterski astronom iz Poljske, Andrej Karon, sa kojim sam i privatno sarađivao a čije su ingeniozne tabele bile objavljivane i na sajtu „Astronomskog Magazina“. To je tada bio najbolji sajt na svetu i sadržavao je proračune i podatke koje nije imao niko drugi.


Naručite knjigu od autora mejlom:  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.


 

 


Komentari

 • Rapaic Rajko said More
  Brisaci? Neprakticno, tesko i glomazno.... 21 sati ranije
 • Baki said More
  Dobar napor. Inače, kosmički teleskop... 2 dana ranije
 • Duca said More
  Nemamo sreće, jedine dve bliske... 3 dana ranije
 • Baki said More
  Kada je reč o životu u Svemiru, ljudi... 4 dana ranije
 • Saša said More
  Radi se na popravci kvara foruma. 5 dana ranije

Foto...