Sa Miroslavom Grnjom, astronomom iz Slovačke, razgovarali su na Mesijeovom maratonu 2016, održanom 9. aprila 2016. na Andrevlju, na Fruškoj Gori, Milan Marinkov i Bogdan Markov, učenici VII razreda, OŠ „Vuk Karadžić“ iz Zrenjanina..

mg1

Milan: Molimo Vas da se predstavite.

Miroslav: Zdravo, ja sam Grnja Miroslav. Dolazim iz Slovačke, ali sam rodom iz Srbije, iz Bačkog Petrovca. Već 25 godina živim i radim u Slovačkoj, tako da sam ovde i stranac i domaćin.

Bogdan: Šta ste po struci i čime se bavite?

Miroslav: Po struci sam fizičar, ali se njome ne bavim. Radim u jednom grafičkom studiju i pripremam materijal za štampu.

Milan: Šta je za Vas astronomija?

Miroslav: Astronomija je za mene celoživotni hobi.

Bogdan: Od kada se bavite astronomijom? Da li se sećate šta Vas je podstaklo i kako ste počeli da se njome bavite?

Miroslav: Od ranog detinjstva. Ne sećam se kada smo brat i ja tačno počeli da se bavimo astronomijom, ali to je bilo u četvrtom, petom razredu osnovne škole. Davno je to bilo. Uvek su nas fascinirale zvezde. Čitali smo časopis „Galaksija“. Nabavili smo stari vojnički dvogled i njime posmatrali zvezde, Mesec. Nešto kasnije smo nabavili ruski durbin koji je bio jači i bolji.

mg2

Milan: Šta Vam se najviše sviđa u astronomiji i kojom oblašću se najviše bavite?

Miroslav: Interesovanja su različita. Jedno vreme sam se bavio posmatranjem Sunca i sunčevih pega, pa onda u drugom momentu, kada je bila aktuelna neka kometa, posmatrao sam komete. Jedno vreme sam posmatrao i fotografisao meteore. U zadnje vreme više sam se posvetio astrofotografiji deep sky objekata. Najviše fotografišem optičke pojave u atmosferi koje se vide uglavnom danju usled prelamanja svetlosti Sunca na kristalima u oblacima. Na primer, najpoznatiji takav fenomen je duga, lažna sunca- pahelije, razna hala oko Sunca ili Meseca, Sunčani stub.

Bogdan: Koliko puta ste učestvovali na Mesijeovom maratonu?

Miroslav: Ovo mi je drugo učestvovanje na maratonu.

Milan: Šta preporučujete mladim astronomima, početnicima?

Miroslav: Da se ne plaše astronomije. Ako nemaju teleskop, da čitaju. Sada je vreme Interneta. Na njemu se mogu naći razne stvari, fotografije. U naše vreme toga nije bilo. Sada su mogućnosti jako velike. Ne treba očekivati da ćeš odmah videti sve kao na fotografijama. Treba se samo polako upoznavati sa nebom, sa Mesecom, posmatrati zvezde, magline. Biti postupan i uporan.

Bogdan: Želite li da kažete nešto što Vas nismo pitali?

Miroslav: Budite istrajni u bavljenju astronomijom!


Intervju sa Stare Jurijem

Intervju sa dr Tiborom Hegedišem


 

SVE JE FIZIKA
Miša Bracić
MisaBracic portret

Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 22 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 23 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 1 dan ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 dan ranije

Foto...