Astronautika: misije

pdf

Kosmonautski kalendar

za 2016.

Šta nas čeka u kosmosu 2016. godine? Izgleda mnogo toga, jer ova godina započinje obećanjima koja će nas iznenaditi u oblasti kosmosa na više načina. Za početak, naredni meseci će biti vrlo značajni za ljubitelje istraživanja solarnog sistema. Nasina sonda “Juno” će konačno stići do Jupitera i posle skoro 6 godina putovanja 4. jula ući u orbitu oko njega. “Juno” neće slati spektakularne slike džina, ali misija zbog toga neće biti ništa manje spektakularna, jer je njen cilj da saznamo više o unutrašnjosti najveće planete u sistemu.


kalendarU martu ćemo pratiti lansiranje rusko-evropske misije „ExoMars 2016“, sa sondom TGO („Trace Gas Orbiter“) i sletnom kapsulom „Schiaparelli“ (EDM). TGO će studirati atmosferu Marsa i pozabaviti se misterijom Marsovog metana. Nepotrebno je primetiti da strepimo da li će raketa „Протон“ uspeti da postavi оvu misiju u pravu orbitu, jer je ovaj tip nosača nekoliko puta omanuo poslednjih godina. Sonda će ući u Marsovu orbitu 19. oktobra, a istog dana je planirano i sletanje kapsule „Schiaparelli“ na površinu planete. Biće to prvi pokušaj Evropske agencije (ESA) da sleti na Mars („Beagle 2“ se ne računa) a, imajući u vidu da je i Rusija uključena u ovaj projekat, mogao bi to da bude i prvi takav uspeh i za Ruse. Bez napuštanja Evrope, u septembru će ESA konačno prekinuti misiju „Rosetta“ na kometu 67P, ali prethodno pokušavši da meko sleti na njenu površinu.

2016. će biti velika godina za Kinu. Pored toga što će ostvariti rekordni broj lansiranja – verovatno 27! – postaviće u orbitu malu orbitnu stanicu „Tiangong 2“ i sprovešće misiju sa posadom „Shenzhou 11“ (u maju). Takođe će prvi put biti lansiran i teretni brod „Tianzhou 1“, koji će služiti za snabdevanje i dopunu gorivom velike kineske kosmičke stanice teške 60 tona. Usput, ove godine će prvi put biti lansiranje rakete „Dugi Marš CZ-7“ i „CZ-5“, obe iz novog kosmičkog centra u Wenchang. Sa „CZ-5“ Kina će se izjednačiti sa Amerikom, Evropom i Rusijom po pitanju količine tereta koji će moći da iznesu na nisku orbitu. U 2016. Kina će u orbitu postaviti najmanje dva naučna satelita, uključujući i rendgenski teleskop.

 

kalendar brod Preuzmite e-knjigu u PDF formatu
(36 strana, 20,9 MB)
download

pdf

 


Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...