Astronautika: misije

pdf

Poseta
kraljevstvu tamnih meseca
sedme planete

(30 godina od preleta pored
Urana sonde „Voyager 2“)

24. januara 1986. letilica “Voyager 2” je proletela na maloj visini od Urana brzinom od 64.000 km/h. Bio je to prvi put u istoriji da je jedan ljudski artefakt dospeo do ovog tajanstvenog sveta. “Voyager 2” nam je je otkrio neobičan svet okružen satelitima. Od tada niko i ništa nije istraživao sedmu planetu i svet njegovih egzotičnih satelita. Danas Uranovi sateliti predstavljaju najslabije proučen satelitski sistem u solarnom sistemu, ali i ono malo što o njemu znamo potiče od tog munjevitog susreta sa “Voyagerom 2”.

Uran

Ovako sam ovaj susret opisao u svojoj knjizi:

Četiri ipo godine posle posete Saturnu, 'Voyager 2' je na svojoj prvoj solo vožnji počeo da snima Uran još 4. novembra 1984. godine, kada je bio udaljen od njega čitavih 10,3 miliona km. Aktivnost je dostigla vrhunac 24. januara 1986. kada je sonda proletela najbliže planeti, na 81.500 km od površine oblaka (na 4,19 poluprečnika planete). To je bilo oko 2.500 puta bliže nego što Zemlja ikada priđe Uranu. Posle 19 sati slikanja i ispitivanja planete i njenih satelita, sonda je odletela dalje...

Elem, kao što je poznato, misija „Voyagera“ je iskoristila retku priliku poravnanja planeta što je omogućilo samo jednoj sondi da uz pomoć manevara gravitacionih asistencija poseti sve četiri spoljnje planete. Manje je poznato da u vreme kada su „Voyageri“ 1977. godine lansirani poseta Uranu i Neptunu još uvek nije bila formalno odobrena. Misija koja će na kraju biti poznata kao „Voyager“ rođena je početkom sedamdesetih kaoprojekat „Grand Tour. Taj projekat je sadržavao 4 sonde TOPS (Thermoelectric Outer Planets Spacecraft), od kojih su 2 trebale da odlete do Jupitera, Saturna i Plutona a 2 do Jupitera, Urana i Neptuna. glomazni program „Grand Tour“ je otkazan zbog velikih troškova i zamenjen sa samo 2 sonde, znatno skromnijim verzijama TOPS-a, nazvanim „Mariner Jupiter-Uranus“ (MJU) i „Mariner Jupiter-Saturn“ (MJS).

 

Uranian rings Preuzmite e-knjigu u PDF formatu
(26 strana, 4,7 MB)
download

pdf

 


Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


Intrevju sa „Voyagerom 2“ ... sa obala solarnog sistema

„Voyager 1“ i zvezda Gliesse 445

Ide, ide, ali dokle? „Voyager 1“ je...

Voyager 1 - planovi za produžetak misije ostaju pod znakom ?

Voyager 2 – Prvih 35 godina

Voyager 2 – Prvih 35 godina

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 7 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...