Astronautika: misije

Kao i Fejstel, Ričard Arnold je veteran iz vremena spejs šatla. Obavio je jedan kosmički let u trajanju od 13 dana. Tada je dva puta izlazio u ovoreni kosmos gde je nakupio 12 časova i 34 minuta. Bilo je to pre devet godina.

Arnold

Arnold je najstariji član nove kosmičke posade. Rodjen je novembra 1963. u gradu Čeverliju, država Merilend. Zanimljivo, 1985. je diplomirao za astronaute neobično oblast - računovodstvo, a 1992. na Univezritetu Merilend magistrirao ekološki inženjer.   

Do prelaska u astronaute, predavao je matematiku i prirodne nauke u američkim školama u Maroku,  Saudijskoj Arabiji i u Rumuniji.

U maju 2004. postaje kandidat 19. grupe astronauta NASA-e, u timu koji se pripremao u okviru programa "Učitelj u kosmosu". Proveo je dve godine na osnovnoj obuci u Kosmičkom centru u Hjustonu, da bi marta 2009. obavio svoj prvi kosmički let, na šatlu "Diskaveri". Bila je to misija STS-119, jedna od mnogobrojnih namenjenih montažnim radovima na MKS-u. Dva puta je izlazio u otvoreni kosmos i tom prilikom instalirao poslednju sekciju sunčevih panela MKS i obavio popravku dela mehaničke ruke Kosmičke stanice. Misija je trajala 12 dana, 19 časova i 29 minuta.

Posle gašenja programa "Spejs šatl" američki astronauti su nastavili da lete ka MKS na ruskim brodovima "Sajuz". Pored toga, NASA je imala po nekoliko mesta rezervisanih za astronaute iz drugih država koje učestvuju u programu MKS, tako da je za nastavnika-astronauta Arnolda bilo vrlo teško naći mesto u nekim od osnovnih ekspedicija. Konačno, kada je preko kompanije "Boing" NASA dobila pet dodatnih mesta na "Sajuzima", marta 2017. odlučeno je da Arnold bude pridodat posadi ekspedicije MKS-55/56.

Prethodno, proveo je nedelju dana skupa sa astronautima i kosmonautima Evropskoj kosmičkoj agenciji (ESA), Japana i Rusije, u jednoj pećini u Italiji u okviru eksperimenta CAVES2016 pripremljenog u ESA-i.

Arnold je oženjern Elojzom Miler, imaju dve ćerke. 

Biografije:

Fotografije

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE EKSPEDICIJE MKS-55/56MKS-55/56

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...