Astronautika: misije

Ima samo 2 meseca od kako je 'Hazabusa 2' stigla na Ryugu, a naučni tim je objavio neke preliminarne podatke (PDF) o asteroidu. Pre samo nedelju dana su obelodanili lokacije koje su se kandidovale za uzimanje uzoraka, za mikrorovere 'MINERVA-II' i nemački lender 'MASCOT'.

h1

- Ryugu ima neobičan oblik, sa kružnom ekvatorijalnom tvorevinom. Takav oblik je karakterističan za brzo-rotirajuće asteroide, ali se ne bi očekivao kod Ryuge koja rotira relativno sporo.

- Dužina dana na Ryugi iznosi 7,63 sata.

- Srednji prečnik iznosi oko 900 metara. Ekvatorijalni prečnik je oko 1000 metara, a polarni oko 880 metara.

- Masa asteroida je 450 miliona tona, što daje gustinu oko 1200 kg/m3. Ako se sastoji uglavnom od stena (čija je gustina oko 3000 kg/m3), onda je on prilično porozan.

- Reflektivnost mu je 0,02 (vrlo, vrlo crn).

- Ima sličnu gustinu kratera kao Itokawa ili Eros.

- Pokriven je stenama i šljunkom, od kojih najveći na južnom polu ima prečnik 130 metara. Prema rečima glavnog stručnjaka misije 'OSIRIS-REx', Dantea Lauretta, količina kamenja je neočekivana i prilično brine time, jer će to biti potencijalni problem prilikom spuštanja. (Tim 'OSIRIS-RExa' tesno sarađuje sa japanskim timom, i Lauretta je bio prisutan u Japanu prilikom odabira mesta za sletanje.)

- Na površini se nalazi smeša različitih materijala. To je dobra vest, jer bez obzira gde sleti, 'Hayabusa 2' će imati dobru šansu da pokupi materijal koji reprezentuje čitavu Ryugu. Misija je planirana za nekoliko sletanja radi prikupljanja različitog materijala, ali to možda neće biti potrebno.

- Površinski spektar je ujednačen, a izgleda da je površina relativno mlada.

- Gravitacija na ekvatori je 1/8000 deo Zemljine, i nekoliko puta manja od Itokawe. To znači da će sonda na Ryugi biti 'teška' oko 50 grama![1]

Na sastanku, članovi tima 'Hayabusa 2' su rasčistili neke važne detalje vezane za kartografisanje asteroida. Za mala tela, sever je defiinisan pravilom desne ruke. Ono kaže da svako telo koje rotira progradno (u istom pravcu kao Zemlja) ima sever u istom pravcu kao i sever ekliptike. Ali ako telo rotira retrogradno, onda se definiše da mu je severni pol okrenut ka južnom polu ekliptike. Ryugu je retrogradni rotator. Na svim slikama koje su do sada objavljene jug je okrenut na gore; misija se dogovorila da sada na slikama sever bude okrenut na gore. Velika smešna kamenica se nalazi na južnom polu Ryuge.

h2

h3

Različite mape koje je tim 'Hayabuse 2' prikazao 23. avgusta tokom odlučivanja gde se treba spustiti. Gore levo: prosečni poluprečnik asteroida je oko 450 m; Gore centar: površinske maksimalne temperature na lokacijama koje se kandiduju za uzimanje uzoraka. Gore desno: 10 rangiranih lokacija za spuštanje lendera 'MASCOT'. Svetloplavo su mesta spuštanja a teget daljine dokle će moći da odskoči. dole desno: mapa albeda sa mestima sletanja rovera 'MINERVA-II'.

h4
Raspored kamenja na jednoj od 7 mogućih lokacija sletanja. Na ovoj, kamenje veće od 3 metra zauzima skoro petinu površine.

h5
Raspored kamenja većeg od 3 metra na mogućim mestima sletanja. Braon je kamenje veće od 10 metara.

Tima 'Hayabusa 2' je 17. avgusta 2018. održao konferenciju za obabir sletnih lokacija za samu sondu, za lender 'MASCOT' i za šest mini-lendera 'MINERVA-II'. Lenderi će biti odbačeni prvi, pa je važno da se budući kandidati mesta za sletanje daleko sposobnije 'Hayabuse 2' budu na idealnim lokacijama.

lokacije će se nalazii na oko 200 metara severno ili južno od ekvatora da bi se osiguralo adekvatno praćenje letilice. Ostali kriterijumi uključiju ograničenja koja donose nagibi i neravnine terena, visoko kamenje, i temperature na mestu sletanja. Proces je doneo jednu primarnu lokaciju i dve pomoćne.

Posle odabira mesta za sletanje, tim je prešao na 'MASCOT'. Pošto će lender moći da uz pomoć zamajca odskoči na drugu lokaciju, mesto sletanja mora da bude veće. Tim je na kraju odabrao 6 potencijalnih lokacija, rangiranih prema prioritetu, od kojih je većina na južnom delu.

Konačno, tim je odabrao i nekoliko lokacija za sletanje četiri mikrorovera 'MINERVA-II', od kojih se nekoliko nalazi na severnoj hemisferi.

h6
Kvadrati u centru mape označavaju primarnog (L08) i rezervnog (L07 i L04) kandidata za lokacije za uzimanje uzoraka. MA-9 označava kandidata za 'MASCOT'; N6 označava verovatnu zonu pada 'MINERVA-II', gde će se naći mikroroveri.

Spuštanje na Ryugu bez oštećenja letilice biće veliki izazov[2]. Originalno, tim je planirao da izvede nekoliko sletanja da bi prikupio različite materijale, ali sada izgleda da će se fokusirati na samo jedan pokušaj. Planira se da se izvede najmanje dva probna sletanja, približavajući se asteroidu vrlo blizu radi navigacionih podataka slika visoke rezolucije. Operacija će se prekinuti ako se otkrije problem sa upravljanjem letilice ili se ispostavi neka opasna situacija sa stenama ili padinama. U tom slučaju sve će da pokušaju na drugom mestu i sa drugom lokacijom-kandidatom, u zavisnosti od toga šta su naučili tokom proba.

Budući planovi su:

  • 'Hayabusa 2' se sada nalazi u operativnom periodu 'Box B', u kojem nastavlja da leti na oko 20 km iznad asteroida, ali se kreće u pravcima X i Y da bi ispitala asteroid sa različitih tačaka. Plan je da se vrati na 'Home Position' 7. septembra;
  • Sledeći brifing novinara: 5. septembra;
  • Probno spuštanje №1: 11-12. septembra;
  • Sletanje №1 'MINERVE-II': 20-21. septembra;
  • Brifing novinara[3]: 27. septembra;
  • Sletanje 'MASCOT-a': 2-4. oktobra;
  • Probno spuštanje №2: sredina oktobra;
  • Sletanje №1: kraj oktobra.

h7

Koordinatni sistem 'Home Position' 'Hayabuse 2'. Time je definisao tri regiona za rad letilice iznad Ryuge: Box A, Box B i Box-C. Box-A odgovara 'Home Position' na visini od 20 km. Box-B je na istoj visini kao Box-A, ali se letilica kreće ±10 km u pravcima X i Y (na dijagramu levo i desno, odn. u ekran i van njega). Box C je istih dimenzija kao Box A u pravcima X i Y, ali može da se kreće i u Z pravcu na dole do visine od 5 km. 'Dole' znači 'dalje od Zemlje'.

h8
Snimci površine napravljeni sa visine od samo 1 km.

h9
Mini-roveri 'MINERVA-II-1' A i B. ('MINERVA-II-2' će biti odbačeni dogodine).

h10
Odabrano mesto sletanja 'MASCOT-a'.

 

[1]'Hayabusa 2' treba da izbaci 4 nanorovera, treba da izbaci i skočka veličine kutije za cipele, treba da ispali jedan 5-gramski tantalski projektil brzinom od 300 m/s koji će podići prašinu koju će letilica pokupiti, i na kraju treba da baci bombu ('penetrator') sa 4,5 kg eksploziva, da bi sonda kasnije došla i iz kratera uzela uzorke. E sad, kako će sonda od 50 grama sve to da uradi a da ne bude odbacivana inercijom svaki put?

[2]Pre desetak godina, kada je prva 'Hayabusa' sletela na Itokawu, prilikom sletanja je bilo ozbiljnih problema, jer se laserski visinomer zbunio jer je merio visinu do jednog kamena a ne do tla. Pročitaj priču HAYABUSA - lovac za uzoke asteroida - Astronomski magazin.

[3]Glupi Japanci imaju jednu ružnu naviku da prilikom svake slične misije idu po školama, naročito osnovnim, i razgovaraju s klincima o misiji. Deca crtaju, pevaju, pričaju sa inženjerima na temu misije na svom nivou, a svi crteži se objavljuju na sajtu i lansiraju sledeći put u kosmos! Svašta...


'Hayabusa 2' na manje od 1000 metara od Ryugu!

'Hayabusa 2': na pragu asteroida Ryugu

'Hayabusa 2' snimila svoj cilj

Šta sad radi „Hayabusa 2“?

„Hayabusa 2“ snimila Zemlju i Mesec 

Hayabusa 2

Lansirana japanska medjuplanetrana sonda "Hajabusa-2"

HAYABUSA - lovac za uzoke asteroida

Hayabusa ipak donjela uzorke asteroida na Zemlju

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...